Kraftigste børsfald i Shanghai siden før finanskrisen

Værdien af aktierne på de kinesiske børser er dykket yderligere mandag morgen dansk tid i et fald, som er det største siden før finanskrisen.

Det toneangivende Shanghai Composite er lukket med et minus på 8,5 procent, hvoraf langt størstedelen af nedturen satte ind i den sidste times handel.

Det er det største fald for Shanghai-indekset siden februar 2007, skriver Ritzau Finans.

Børsfaldet begyndte i midten af juni og den norske makroøkonom Ole André Kjennerud fra DNB Markets er bekymret for de underliggende problemer i Kinas økonomi.

- Normalt er der ikke de store afledte effekter fra aktiemarkedet til realøkonomien. Men i Kina er der underliggende problemer med bobler og markeder i ubalance, og det er noget, som vil påvirke resten af verdensøkonomien, siger han til NTB.

Dermed ser uroen ud til igen at være blusset op.

Den prægede handlen i slutningen af juni og helt frem til 8. juli, hvor myndighederne skred ind for at sætte en stopper for de styrtdykkende kurser.

Kinesiske myndigheder har kastet mange ressourcer efter at standse børsfaldet. Derfor mener Kjennerud, at mandagens fald er noget særligt.

- Vi ved ikke, hvem der har solgt, fordi en meget stor del af det, som er sket, er, at statslige aktører har købt aktier for at stabilisere markedet.

- Faldet viser enten, at investorerne - de statslige aktører - har fået ny besked på, at de ikke har fået midler til at fortsætte med at købe, eller at de har trodset myndighedernes dessiner, siger han.

Kinas handel med ulandet faldt med næsten syv procent i første halvår efter en turbulent periode for industrien.

/ritzau/

Dagens Gossip