Kraftigt fald i salget af varebiler

Der kommer stadig flere nye biler på de danske veje. Men bilkøbet svinger ligesom de snørklede gader, bilerne må snige sig gennem i by og på land. Fra juni sidste år til maj måned i år er der registeret 173.088 nye personbiler - tre procent flere end i de foregående 12 måneder. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det er anden måned i træk, at der er over 173.000 registreringer over 12 måneder, men helt så godt ser det ikke ud for registreringen af erhvervskøretøjer. Her er der i maj registreret 1.902 varebiler, hvilket er 26 procent færre end for bare et år siden.

Af øvrige erhvervskøretøjer, som lastbiler og trækkere, er der de seneste 12 måneder registreret 3.301 funktionsdygtige karosserier, også det er et fald, dog kun på 13 procent.

Lille fald i brugtvognshandlen

Lidt bedre ser det ud for brugtvognene, selv om der også her er et fald i handlen. Husholdningerne har registreret 35.900 brugte personbiler i maj, korrigeret for normale sæsonudsving. Det er to procent færre end i april.

I faktiske tal er der registreret 40.600 brugte personbiler i maj - fire procent færre end for et år siden. Men forholdet mellem husholdningernes køb af nye og brugte biler er dog ret konstant, i de seneste tre 12-månedersperioder - juni-maj - har de nye biler udgjort mellem 26 og 28 procent af husholdningernes samlede bilkøb.

Mikrobilerne sælger godt

De samlede nyregistreringer af personbiler er 14 procent lavere i maj end i april, korrigeret for normale sæsonudsving. I husholdningerne er der ni procent færre nyregistreringer, mens der er 23 procent færre i erhvervene.

Men trods det svage fald i stigningsprocenten har 2013 været et godt år for personbilsalget, skriver Danmarks Automobilforhandler Forening, D·A·F. I maj blev der nemlig solgt 16.214 personbiler, hvilket næsten svarer til samme måned året før og selv om det er et lille fald, er salget i 2013 foreløbig steget omkring seks procent.

Årsagen til væksten i personbilsalget er mikrobilerne. Der er solgt knap 26.000 mikrobiler i 2013, det svarer til 35 procent af det samlede personbilsalg. De praktiske, små biler øger dermed deres andel af personbilsalget, men det kan være problematisk, siger administrerende direktør i D·A·F Jens Brendstrup.

»2013 tyder på at blive et flot år for personbilsalget. Det er derimod problematisk, at det er mikrobilerne, der trækker væksten. Forhandlerne tjener næsten ingen penge på den slags biler, og staten vil formentlig også opleve et fald i provenuet fra registreringsafgiften, selvom personbilsalget er steget.«

Dagens Gossip