Krag stopper for aktier til rådgivende læger

Det skal være slut med, at læger, der rådgiver det offentlige om godkendelse af nye lægemidler, vaccinationsprogrammer og lignende, ejer aktier i lægemiddelindustrien.

Sådan lyder det fra sundhedsminister Astrid Krag (SF) ifølge metroxpress om de cirka 500 læger, der sidder i Vaccinationsudvalget, Medicintilskudsnævnet og andre rådgivende organer.

- Det handler om at sikre helt rene linjer, så der ikke kan opstå mistanke om habilitetsproblemer blandt de læger, der har stor indflydelse på vores sundhedsvæsen. Det tror jeg også, de fleste rådgivende læger vil være enige i, siger hun til avisen.

I februar foreslog Krag, at forbuddet mod at eje aktier i lægemiddelindustrien skulle gælde samtlige læger, men det forslag var for vidtgående for blandt andre Socialdemokraterne.

En arbejdsgruppe har siden kigget på sagen, og det er på den baggrund, Krag nu foreslår et differentieret regelsæt, hvor der er nultolerance for rådgivende læger og et endnu ikke offentliggjort loft over andre lægers investeringer i lægemiddelindustrien.

Lægeforeningens formand, Mads Koch Hansen, glæder sig over opblødningen:

- Vi er glade for, at ministeren har lyttet til vores kritik, siger han til metroxpress.

- Det ville dog være bedre med en individuel vurdering, men det nye forslag er trods alt en forbedring. Vi må se, om det giver udslag i nogle uhensigtsmæssigheder, når ordningen skal evalueres om tre år, tilføjer lægeformanden.

Forbrugerrådets vicedirektør, Vagn Jelsøe, er også "overvejende positiv":

- Vi havde gerne set et totalforbud, men det vigtigste for os har været, at der nu bliver begrænsninger.

De nye regler vil ifølge Sundhedsministeriet kunne træde i kraft i løbet af sommeren og efteråret.

/ritzau/

Dagens Gossip