Krarup skoses for nedladende beskrivelse af maorier

Marie Krarup (DF) besøgte for nylig New Zealand under en tur med Folketingets forsvarsudvalg. Udvalget aflagde blandt andet visit på en flådebase, hvor de blev modtaget af dansende maorier, der repræsenterer landets oprindelige befolkning. Krarup skrev senere på sin blog om oplevelsen, som hun beskriver som et af »de mindre civiliserede indslag under Forsvarsudvalgets besøg«:

»Vi blev modtaget med et maori-danseritual med en halvnøgen mand i bastskørt, der råbte og skreg på maori. Han udførte mærkelige ritualer og rakte tunge, mens vi så til og blev instrueret af en lokal om, at vi ikke måtte grine,« skriver Krarup og fortsætter:

»Efter ritualet fik vi endelig lov til at hilse på officererne - men med næsegnidning - ikke håndtryk. Jeg skal hilse og sige, at man føler sig som en idiot, når man tvinges til at gnide næse med 10 europæisk udseende søofficerer,« skriver Krarup og beskriver mændenes sang som »Mariehønen evigglad på maori - komplet med pædagog-guitar-akkompagnement«.

Marie Krarups blog blev efterfølgende gengivet af det new zealandske webmedie Stuff.co.nz, der fortæller om politikerens besøg med indledningen:

»En dansk højefløjspolitiker har hånet en maori-velkomst, og kaldt powhiri-ritualet for uciviliseret og marae-ritualet for en grotesk udslag af multikulturel tilbedelse«.

Det har udløst en heftig debat på mediets hjemmeside med ikke færre end 160 kommentarer, fortrinsvis fra lokale, der går i rette med Krarups udtalelser, der blandt andet kaldes »nedladende« og »dumme«. Enkelte tager dog også politikere i forsvar og skriver, at »det nok er sådan, omverdenen opfatter maoriernes gamle ritualer«.

Dagens Gossip