Kreml: Uhyrligt at USA kalder Putin korrupt

Skrevet af admin

29/01/2016

Dagens topnyheder

En talsmand for Kreml siger, at USA's beskyldninger om, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, er korrupt, udgør et forsøg på at påvirke fremtidige russiske valg. "Det er uhyrlige og stærkt fornærmende beskyldninger," siger talsmanden.

- Vi må have en nærmere forklaring, da udtalelser som denne aldrig har været fremsat før, siger talsmanden.

I Washington siger Adam Szubin fra det amerikanske finansministeriums sektion for bekæmpelse af terror og økonomisk kriminalitet, at Putin i årevis har opbygget en hemmelig formue.

- Putin er korrupt, og det har han været i mange år, siger Szubin i et interview med BBC.

En talsmand for Det Hvide Hus, Josh Earnest, har bakket op bag beskyldningen.

- Det er en udtalelse, som er udtryk for Obama-administrationens holdning, har talsmanden for Det Hvide Hus sagt.

- Vi har set, hvordan Putin beriger sine venner og nære allierede med statslige midler, og hvordan han marginaliserer dem, som han ikke anser som sine venner, siger Szubin til BBC-programmet Panorama.

- Hvad enten det gælder Ruslands energiressourcer eller andre statslige kontrakter, så dirigerer han dem, som, han tror, vil tjene ham og ekskluderer andre. For mig er det korruption.

Szubin ville ikke kommentere en CIA-rapport fra 2007, hvor det anslås, at Putin har en formue på over 275 milliarder kroner, men han siger, at Putins oplyste formue er langt mindre end den virkelige.

Aktivisten og bloggeren Aleksej Navalnij fra den russiske opposition kalder Putin for "Korruptionens Zar" og anslår over for BBC, at der årligt udsuges 50 milliarder dollar (344 milliarder kroner) af den russiske økonomi til korruption.

En britisk dommerundersøgelse konkluderede i sidste uge, at Vladimir Putin sandsynligvis godkendte den efterretningsaktion, som Alexander Litvinenko blev myrdet under med det radioaktive stof polonium-210.

/ritzau/Reuters