Krig på ord sætter olieprisen under nyt pres

Skrevet af admin

24/02/2016

Dagens topnyheder

Efter et kort pusterum er olieprisen igen under pres. Det sker efter hårde meldinger fra Saudi-Arabien tirsdag og en skarp ripost fra Iran onsdag.

Dermed ser det ikke ud til, at olieproducenterne er kommet tættere på hinanden i forhold til at skrue ned for produktionen og skabe balance i markedet. Det sender prisen for en tønde nordsøolie ned til 32,6 dollar fra 34,7 dollar mandag.

Tirsdag meldte Saudi-Arabien ud, at landet mener, at olieproducenter, der ikke kan tjene penge, må forlade markedet.

- Det lyder hårdt, og det er det desværre også. Men det er den mest effektive måde at skabe balance i markedet på, sagde Saudi-Arabiens olieminister, Ali al-Naimi, på en større konference i oliebyen Houston tirsdag.

De amerikanske producenter af skifergas har højere omkostninger end producenterne i Mellemøsten. Derfor prøver blandt andre Saudi-Arabien at presse dem ud af markedet ved ikke som normalt at mindske produktionen for at holde priserne høje.

Det har dog skabt uenighed i Organisationen af Olieeksporterende Lande (Opec), hvor flere lider under de lave priser.

Iran, der er på vej tilbage på markedet, har ingen interesse i at mindske eller fastholde produktionen. Et land som Oman derimod mener, at det er vejen at gå at reducere produktionen.

- Det virker ikke, som om der er specielt meget sammenhold i Opec lige nu. Saudi-Arabien har historisk været den, der skruede op og ned, men det er de holdt op med.

- Det har ført til dette store fald. Alle har en interesse i at samarbejde, men det er et åbent spørgsmål, hvem der skal tage det første skridt, siger strateg hos Jyske Bank Ib Fredslund Madsen.

Olieprisen er siden midten af 2014 faldet med over 70 procent og nåede i begyndelsen af 2016 under 30 dollar per tønde. Baggrunden er et overudbud af olie, der kommer af, at USA er begyndt at producere store mængder skifergas, og Iran er tilbage på resten af markedet.

/ritzau/