Krig på vej? Ekspert forventer angreb i Syrien senest onsdag

USAs præsident, Barack Obama, gentog fredag, at han endnu ikke har truffet en beslutning om, hvorvidt USA skal angribe Syrien for at straffe det syriske regime for brug af kemiske våben.

Både han og udenrigsminister John Kerry understregede ikke desto mindre, at Syriens præsident, Bashar al-Assad, må straffes for at gasse civile; en påstand USA mener at have fremlagt afgørende beviser for fredag.

Meget taler for, at USA kan ventes at angribe i den nærmeste fremtid, vurderer militærekspert.

»Der er flere ting, der kan tale for, at vi vil komme til at se et angreb her i weekenden. Risikoen er, at Assad kan nå at fjerne sine våben, og måske også kan nå at forberede sig endnu bedre ved at forstærke sit forsvar, så det bliver endnu sværere at angribe og ødelægge de udvalgte mål, hvis man venter,« siger militæranalytiker Flemming Pradhan-Blach fra Center for Militære Studier ved Københavns Universitet til Radio 24Syv.

En anden mulighed er, at USA afventer et par dage for at se, om der dermed kan komme større international opbakning til et angreb, efter at Storbritannien torsdag trak sig, da premierminister David Cameron ikke kunne få opbakning til britisk deltagelse i et angreb mod Syrien:

»En anden mulighed er, at man alligevel godt vil prøve at få briterne med, og så vil man vente og se, om en udmelding fra FN kan få briterne til at lave en ny afstemning og gå med alligevel«.

En sådan udmelding kan imidlertid lade vente på sig, da diplomater fredag aften fortalte nyhedsbureauet Reuters, at der kan gå op til to uger, før FN fremlægger en konklusion på baggrund af undersøgelser udført af FNs inspektører i Syrien.

Flemming Pradhan-Blach påpeger, at der i den kommende uge er G20-topmøde i Sankt Petersborg i Rusland, og at et angreb kan tænkes at blive gennemført inden da.

»Hvis USA angriber, og det siger de jo, at de gør, så tror jeg, det bliver senest onsdag nat, ikke efter,« siger Flemming Pradhan-Blach.

Barack Obama sagde fredag, at USA »ikke kan acceptere en verden, hvor kvinder, børn og uskyldige civile bliver gasset«.

Han kaldte det syriske angreb en »udfordring for verden«, der truer de amerikanske allierede Israel, Tyrkiet og Jordan, og som samtidig øger risikoen for, at kemiske våben falder i hænderne på terrorister.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, sagde desuden fredag, at FNs inspektører i Syrien ikke kan bidrage med oplysninger om angrebet, som USA ikke allerede har.

Det er »muligt og sandsynligt«, at det ikke bliver FNs Sikkerhedsråd, der kommer til at stå bag en straffeaktion mod Syrien, vurderer lektor Niels Bjerre-Poulsen fra Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet.

»Hvis USA ingenting gør, og verdenssamfundet ingenting gør, når regimet dræber så mange mennesker - Kerry talte om over 1.400 dræbte, hvoraf mindst 426 var børn - så kan det betyde, at andre også kan føle sig foranlediget til at bruge den type våben, og derfor er det også i USAs nationale interesse, at princippet bliver overholdt,« siger Niels Bjerre-Poulsen til Radio 24Syv.

Dagens Gossip