Krigsforbryderen Karadzic anker dom på 40 års fængsel

Skrevet af admin

22/07/2016

Dagens topnyheder

Den tidligere bosnisk-serbiske leder Radovan Karadzic har anket sin dom på 40 års fængsel for folkedrabet i Srebrenica, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.

Det oplyser hans advokat fredag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Karadzic blev i marts kendt skyldig i ti ud af 11 anklagepunkter af den internationale krigsforbryderdomstol for Eksjugoslavien.

Allerede den gang sagde Karadzic, at han agtede at anke dommen.

Nu siger han ifølge sin advokat, at han var et politisk offer.

- Karadzic blev udsat for en politisk retssag, der var designet til at bekræfte dæmoniseringen af ham og det bosnisk-serbiske folk, siger advokat Peter Robinson.

- Han har ikke fået en retfærdig rettergang. FN-dommere formodede, at han var skyldig, og derefter fandt de på en dom som begrundelse for denne formodning.

Domstolen, der ligger i Haag, holder Karadzic ansvarlig for massakren på omkring 8000 muslimske mænd og drenge i byen Srebrenica i Bosnien i juli 1995.

Srebrenica-massakren betegnes som den værste massakre i Europa siden Anden Verdenskrig.

Den 71-årige Karadzic er også dømt skyldig i andre forbrydelser mod menneskeheden, herunder belejringen af Sarajevo og drab og forfølgelse i andre dele af Bosnien.

Sarajevo var under belejring i 44 måneder. Her døde 10.000 civile.

Under krigen mistede 100.000 mennesker livet, mens rivaliserende styrker huggede Bosnien op i etniske linjer, som for en stor dels vedkommende fortsat eksisterer i dag.

Karadzic blev anholdt i en bus i Beograd i 2008 efter 11 år på flugt.

/ritzau/