Krigsretssag mod Bradley Manning begynder i dag

Den 25-årige Bradley Manning har på forhånd erklæret sig skyldig i ti af 20 anklagepunkter, men ikke i de alvorligste, der lyder på »hjælp til fjenden«, og som læner sig op ad spionageparagrafferne - og dermed en mulig dødsstraf. Ifølge den britiske avis The Guardian, har den amerikanske regering dog tilkendegivet, at den ikke vil gå efter den ultimative straf.

I stedet står Manning ifølge BBC til 125 fængsel, hvis han kendes skyldig i de mest alvorlige anklager.

Bradley Manning har ifølge anklagerne udleveret 250.000 dokumenter, som indeholder diplomatisk korrespondance, og 500.000 militære dokumenter om krigen i Afghanistan og Irak.

Blandt de militære dokumenter var en videooptagelse, der viser et angreb fra en amerikansk Apache-helikopter over Bagdad i 2007, hvor en halv snes personer, her under en fotograf fra Reuters blev dræbt. Optagelsen vakte stor debat, fordi den rejste tvivl om berettigelsen af angrebet.

En af de fremtrædende juridiske eksperter, der advarer mod de demokratiske konsekvenserne af retssagen, er professor Leurance Tribe fra Havard Universitet.

Ifølge The Guardian, advarer han mod at anklage alle, der offentliggør følsomme oplysninger på nettet efter paragraffen om »hjælp til fjenden«. Ifølge ham kan sagen få vidtrækkende konsekvenser for ytringsfriheden og anvendelsen af internettet.

Sagens anklagere vil derimod søge at påvise, at Bradley Mannings afsløringer betød, at Osama bin Laden blev i stand til personligt at instruerede en af sine rådgivere til at downloade elementer fra Wikileaks om krigsindsatsen i Afghanistan.

Derfor vil anklagemyndigheden ifølge Guardian afhøre en af de elitesoldater, der var med i aktionen i Pakistan, hvor Osama bin Laden blev dræbt. Her skulle soldaten have sikret sig tre »digitale genstande« - muligvis USB-nøgler, der indeholdt materiale fra Wikileaks. Elitesoldaten kendes kun under pseudonymet »John Doe« og vil med stor sandsynlighed af sikkerhedshensyn blive afhørt uden af være til stede i selve retssalen.

Dagens Gossip