Krigsultimatum udløber: Ingen meldinger om russisk angreb

Der er tidligt tirsdag morgen dansk tid ingen meldinger om, at der skulle være sket krigshandlinger på den ukrainske Krim-halvø.

Mandag eftermiddag kom det via en kilde i det ukrainske forsvarsministerium ellers frem, at Ruslands sortehavsflåde på Krim havde stillet Ukraine et ultimatum: I skal overgive jer inden tirsdag morgen klokken fem (fire dansk tid), ellers angriber vi.

Men omkring en time efter at det påståede ultimatum er udløbet, er der ikke rapporteret om angreb fra russisk side.

Rusland afviste mandag ultimatummet.

- Det er det rene sludder, sagde en unavngiven kilde i den russiske sortehavsflåde ifølge nyhedsbureauet Interfax.

Ifølge samme nyhedsbureau var det omtalte ultimatum underskrevet af flådens øverstkommanderende, Alexander Vitko.

- Dette ultimatum går på at anerkende de nye autoriteter på Krim, at lægge vores våben og forlade stedet, eller at gøre os klar til et angreb, sagde en regional talsmand for Ukraines forsvarsministerium.

Russiske soldater har i flere dage omringet Ukraines militære baser på halvøen, hvor Rusland har strategisk vigtige flådebaser.

Sent mandag lød det tilmed, at russisk militær havde taget kontrol over en ukrainsk grænsepost ved en færgeovergang mellem Ukraine og Rusland, og at russerne var i færd med at sende mandskabsvogne med soldater ind på den ukrainske halvø.

I flere dage har Rusland omringet posten ved færgeterminalen, men ikke før mandag aften har soldaterne taget kontrol over grænseposten, sagde en talsmand for grænsepolitiet.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip