Krigsveteran: Manglende anerkendelse har kostet liv

»Det her har ekstremt stor betydning for veteranerne, de kan nu blive anerkendt og få ro i deres liv. Veteranerne får samfundets anerkendelse, og det er vigtigt. Det er en glædens dag, men det er også forbundet med sorg. For den tid, det har taget politikerne at anerkende, at der skal gøres mere, har kostet veteraner livet. Der er folk, som har begået selvmord, eller som har tabt deres liv, fordi de er kommet ud i misbrug af en eller anden art. Der er mange, der er gået fra deres familie og hus og hjem, og er blevet hjemløse eller som lever en forhutlet tilværelse,« siger han.

Benjamin Olsen Yeh var selv udsendt til Bosnien i slutningen af 1990erne. Han ønsker ikke at gå i detaljer om sine oplevelser der, men siger blot, at det var tilfældigheder, der gjorde, at han overlevede. Efterfølgende fik han stillet diagnosen PTSD.

»Jeg har posttraumatisk stress. Jeg har svært ved at finde ro. Det kan godt være, at man ikke kan se det på mig, for jeg ser måske ud til at være i hopla, og jeg virker som en, der har styr på tingene. Men det er et skalkeskjul. Hvis der er nogen, der er gode til at have facader, er det veteraner,« forklarer Benjamin Olsen Yeh.

»Det har påvirket mig på den måde, at jeg mistede min familie. Jeg ødelagde forholdet til moderen til min datter. Jeg har haft svært ved at sove i lange perioder og har det stadigvæk. Jeg har svært ved at komme ned i gear og bliver nærmest manisk, til jeg brænder sammen.«

Hidtil har danske soldater ikke kunnet få anerkendt deres psykiske lidelser af Arbejdsskadestyrelsen, hvis de har udviklet PTSD seks måneder efter, de er hjemvendt fra kamp. Men ny viden på området viser, at 25 procent af alle tilfælde af sygdommen først udvikler sig efter et halvt år. Det betyder, at Arbejdsmarkedsstyrelsen straks ændrer praksis og genoptager 200-250 tidligere sager.

Og det er glædeligt, mener Benjamin Olsen Yeh, der dog efterlyser mere politisk handling.

»Det her er et skridt på vejen, men det er langt fra nok. Vi mangler stadig meget. Det er selvfølgelig fint, at politikerne laver nye regler, som skal gælde for Arbejdsskadestyrelsen, men det er lige så meget Sundhedsministeriet, Socialministeriet og Forsvarsministeriet, som skal oppe sig. Helt lavpraktisk er det vigtigt, at kommunerne også kommer op i gear og begynder at hjælpe veteranerne,« forklarer han og peger på, at problemet med selvmordstruede veteraner vil vokse voldsomt i de kommende år, hvis der ikke skrides ind.

»Vi har kun set toppen af isbjerget. Mange af os Balkan-veteraner, har gået med problemerne i et årti, og er måske først kommet til anerkendelsen nu. Vi ser, at der kommer flere og flere unge veteraner fra Irak og Afghanistan, og jeg tror, at problemet vil blive større.«

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip