Krim-ekspert: Folk på halvøen er utrygge og nervøse

Skrevet af admin

28/02/2014

Dagens topnyheder

Forvirring, utryghed og nervøsitet har bredt sig blandt indbyggerne på den ukrainske halvø Krim i kølvandet på en begivenhedsrig fredag morgen, hvor to lufthavne har været belejret og omringet af bevæbnede grupper.

Det fortæller Thomas Køllner, der er indehaver af Krim Rejser, og som med baggrund i statskundskab har undervist om og fulgt Krims og Ukraines historie i mange år.

Han ankom torsdag aften til Ukraines hovedstad, Kijev, efter et ophold på Krim. I løbet af fredagen har han haft telefonisk kontakt med sine bekendte på halvøen, som er en autonom region.

- Der er en helt grundlæggende utryghed dernede, fordi folk ikke ved, hvad der foregår. Der florerer mange rygter, eksempelvis at der er tog eller fly på vej med "aktivister fra Kijev", der vil komme og slå ned på de væbnede grupper, der har indtaget lufthavnene.

- Og det er bestemt ikke noget, folk på Krim ønsker. De vil ikke have, at fascisterne, som oppositionen fremstilles som, skal komme til halvøen. De vil ikke rodes ind i det "ragnarok", de via russisk stats-tv ser ske i Kijev, siger Thomas Køllner.

På Krim er der et prorussisk flertal, som har udtrykt ønske om at blive en del af Rusland, men der er samtidig et stort mindretal, der ønsker det modsatte, forklarer Thomas Køllner. Og faktisk vil mange bare helst passe sig selv.

- Lige nu er folk bange og nervøse for, at der vil ske en militær eskalering. Folk på Krim har altid følt, at de havde det bedre end indbyggere i resten af Ukraine og i Rusland, og at de kunne leve deres eget selvstændige liv.

- Store dele af befolkningen har det godt med, at de har privilegierne som autonom republik. De ved godt, at der vil blive en langt større styring af dem, hvis de tilslutter sig Rusland. Og for mange er det urealistisk og uoverskueligt, siger han.

Det lokale parlament på Krim har torsdag trods protester fra Kijev vedtaget, at der den 25. maj skal være en folkeafstemning om en udvidelse af "republikken Krims autonome beføjelser".

Det betyder ifølge Thomas Køllner næppe, at der skal stemmes om, hvorvidt Krim skal være en del af Ukraine eller ej, men det er i hans øjne helt klart en del af det store igangværende politiske spil om halvøen.

/ritzau/