Kriminalitet er gået af mode

På trods af bandeopgør med nærmest ugentlige skyderier i København og omegn, er de unge under 18 år i dag langt mindre kriminelle end tidligere.

Det viser en ny undersøgelse fra Justitsministeriets Forskningskontor.

Især blandt drenge og i storbyerne styrtdykker ungdomskriminaliteten.

Størst er faldet i Nordsjællands Politikreds, hvor kriminaliteten begået af unge under 18 år er faldet med 54 procent i perioden fra 2001 til 2012. På en delt andenplads følger København og Østjyllands Politikredse med et fald på 49 procent.

Også i landdistrikterne falder kriminaliteten blandt de unge, men meget mindre end i storbyerne.

De politikredse, hvor faldet er mindst, er Syd- og Sønderjyllands Politi og Midt- og Vestjyllands Politi med et fald på henholdsvis 19 og 22 procent.

Unge på landet begår dog fortsat meget mindre kriminalitet end unge i byområder.

Midt- og Vestjyllands Politikreds har således landets laveste ungdomskriminalitet med 18 forhold per 1000 unge under 18 år i 2012, mens tallet for Københavns Politikreds er 39 mistanker eller sigtelser per 1000 unge.

Undersøgelsen viser også, at det især er blandt drenge, at kriminaliteten falder. Fra 2006 til 2012 er drengenes kriminalitet faldet med 48 procent, mens det samme tal for pigerne er 29 procent.

Udviklingen glæder justitsminister Morten Bødskov (S), der især tilskriver den "et dygtigt politi og et velfungerende SSP-samarbejde".

Men han påpeger samtidig, at den seneste tids bandeuroligheder viser, at der stadig er problemer.

- En hård kerne af unge begår meget alvorlig kriminalitet. Derfor skal det massive politipres på banderne fastholdes, siger Morten Bødskov og fortsætter:

- Samtidig er regeringen i dialog med kommunerne om, hvordan vi sammen kan styrke indsatsen for at forhindre rekruttering til banderne.

Det sker ifølge justitsministeren blandt andet ved en stærkere indsats i de særligt udsatte boligområder for at stække bandernes rekruttering af unge til deres "modbydelige netværk og aktiviteter".

/ritzau/

Dagens Gossip