Krisecentre kalder voldtægtsforslag for symbolpolitik

Skrevet af admin

22/01/2016

Dagens topnyheder

Der skal lægges ét år oven i straffen for at begå voldtægt, mener regeringen.

Hvis lovforslaget bliver vedtaget, vil der dog fortsat være højere straf i sager, hvor offeret bliver overfaldet af en ukendt gerningsmand, mens straffen, når offeret kender sin overfaldsmand, stadig vil være mildere.

Og det er fortsat svært at forstå, lyder det fra Landsorganisationen for Kvindekrisecentre.

- Det er et signal om, at det er mere legitimt at krænke kvinder, fordi man kender eller har kendt dem, siger Birgit Søderberg.

Birgit Søderberg kalder Venstre-regeringens lovforslag om skærpede voldtægtsstraffe for ren symbolpolitik, fordi langt de fleste voldtægter bliver begået af én, offeret kender i forvejen.

Samtidig vurderer Birgit Søderberg, at et seksuelt overgreb begået af en ægtefælle, ven eller bekendt kan være om muligt endnu mere krænkende end de voldtægter, som bliver begået ved et overfald.

- Det er jo værre, fordi man tror, man befinder sig et sikkert sted. Og så sker overgrebet der, siger hun.

- Og det er jo rigtig slemt, for hvor kan du så være i sikkerhed?, spørger hun.

Med lovforslaget vil regeringen hæve normalstraffen for voldtægt fra 2,5 år til 3,5 år.

Justitsminister Søren Pind (V) anerkender, at det kan blive nødvendigt også at se på forskellen på straffen, som afhænger af, om offeret kender overfaldsmanden eller ej.

- Men nu hæver vi i hvert fald straffen, og det her er jo ikke et lukket kapitel. Den anden del må man jo kigge på, hvis det er nødvendigt, siger Søren Pind til Ritzau.

I samme lovforslag ønsker regeringen at skærpe straffen for at indgive falsk anklage om voldtægt med ti dage. Hvis forslaget bliver vedtaget, bliver straffen 30 dage i stedet for 20 dage som nu.

Ifølge justitsminister Søren Pind (V) er 7,3 procent af alle anmeldelser om voldtægt falske.

- Når man sætter straffen for voldtægt op med 365 dage, er det efter min opfattelse rimeligt, at man samtidig sætter straffen op for falske anmeldelser med 10 dage, siger justitsministeren.

/ritzau/