Krisen får arbejdsløse til at flytte på landet

Folkepensionister, arbejdsløse, efterlønnere og førtidspensionister flytter i stigende grad væk fra storbyerne og slår sig ned i billigere boliger i landområderne.

Samtidig tiltrækker hovedstadsområdet samt Nordsjælland og Østjylland flere folk fra arbejdsmarkedet, ligesom højtuddannede og børnefamilier oftere bliver boende i de store byer i stedet for at søge ud i hus og have i provinsen, som de tidligere har gjort i stor stil.

En del af den udvikling kan forklares af den økonomiske krise, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

Ifølge en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er der i dag markant forskel på arbejdsmarkedstilknytningen blandt de folk, som flytter til de forskellige kommuner.

- Flyttemønstrene er påvirket af krisen og er en kæmpe udfordring for områder langt fra de to vækstcentre (hovedstadsområdet og Østjylland, red.) Skævvridningen er blevet endnu større, siger Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, til Jyllands-Posten.

I Vest- og Sydsjælland er 28 procent af de nye tilflyttere enten arbejdsløse, folkepensionister eller førtidspensionister. På Fyn er tallet 22 procent, mens det til sammenligning kun er på ni procent for København.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er ikke de eneste, der vurderer, at krisen har ændret flyttemønstrene. Samme konklusioner kommer fra en stribe forskere.

De nye flyttemønstre rammer blandt andet Slagelse på Vestsjælland, hvor mere end hver fjerde tilflytter er arbejdsløs.

- Vi er klart udfordret på denne del af tilflytterne. Det udfordrer vores økonomi i svær grad, siger borgmester Stén Knuth (V) til Jyllands-Posten.

/ritzau/

Dagens Gossip