Krisen spidser til: Cypern får frist til mandag

Usikkerheden på Cypern er stærk, efter den cypriotiske regering har stemt nej til den redningsplan, som gruppen af eurolande og Den Internationale Valutafond (IMF) har tilbudt landet.

Cypern mangler 17 milliarder euro for at undgå bankerot. EU og IMF har tilbudt ti milliarder euro, mod at landet selv opkræver engangsskatter på i alt 5,8 milliarder euro fra samtlige bankkonti i landet. Det svarer til, at en tiendedel af indestående formuer i bankerne skal konfiskeres og lægges i en fælles kasse sammen med redningsmidlerne.

Planen har bragt landets småsparere på randen af oprør, samtidig med specielt russiske investorer står parat til at trække enorme beløb ud, heraf formentlig en hel del sorte penge, som er hensat på konti på Middelhavsøen.

Det er som reaktion på den afstemning, at EU har givet fristen til mandag, hvilket torsdag fik den cypriotiske regering til at foreslå en forstærket valutakontrol i forvisning om, at valutaen vil strømme ud, hvis der ikke er indgået en aftale med EU og IMF, når bankerne engang åbner.

Torsdag aften var den cypriotiske regering samlet for at vedtage valutarestriktionerne.

Situationen betegnes af kilder i eurozonen som »noget rod«, alt imens eurolandenes finansministre torsdag også var samlet for at diskutere situationen

Oven i det meddelte den europæiske centralbank, at den mandag vil trække løftet om den økonomiske livline tilbage, hvis ikke der ligger en aftale med EU og IMF.

Og som en EU-embedsmand siger til Reuters:

»Hvis den finansielle sektor kollapser, bliver de nødt til at foretage en meget drastisk devaluering og vil ikke have anden mulighed end at indføre deres egen valuta.«

Dagens Gossip