Kriseramt Erdogan bryder tavshed efter hård valglussing

Tyrkiets præsident ventes torsdag at bryde tavsheden efter sidste søndags parlamentsvalg, da hans parti, AKP, mistede flertallet i folkeforsamlingen.

Ledelsen i Retfærdigheds- og Udviklingspartiet, som vandt lidt over 40 procents opbakning, har endnu ikke fundet ud af, hvordan en ny regering skal se ud - om det bliver mindretalsstyre eller koalition.

Præsident Recep Tayyip Erdogan taler senere torsdag i den tyrkiske hovedstad, Ankara.

- AKP vil lede koalitionsforhandlingerne alene, men hvis andre blokerer vejen, vil vi overveje alle muligheder, siger premierminister Ahmet Davutoglu til stats-tv.

Tyrkiets største parti har den seneste uge talt om muligheden for et nyt valg.

Davutoglu melder sig klar til at mødes med repræsentanter for de tre oppositionspartier i parlamentet - også det prokurdiske HDP, som med sikker margin klarede den i Tyrkiet høje spærregrænse på 10 procent.

- Vi har hele tiden sagt, at en koalition ikke er den bedste løsning, men hvis det ønskes, må vi få det bedste ud af det, siger Ahmet Davutoglu.

Premierministerens invitation bliver klart afvist af HDP, som torsdag melder, at partiet vil forhandle koalition med alle partier i Tyrkiet - bortset fra AKP.

HDP-lederen Selahattin Demirtas erklærer sig samtidig klar til at bede kurderne lægge våbnene og skubbe fart i fredsprocessen, skriver nyhedsbureauet Reuters.

AKP fik 258 af 550 sæder i parlamentet. Både HDP og højrefløjspartiet MHP fik 80, mens Det Republikanske Folkeparti (CHP) fik 132.

Retfærdigheds- og Udviklingspartiet vil nu undersøge, hvad der gik galt ved valget.

Erdogan har allerede holdt et møde med CHP's Deniz Baykal, som har sagt, at præsidenten er åben over for et koalitionssamarbejde for at forhindre politisk uro.

Præsidenten, som grundlagde AKP, havde drømt om et flertal på to tredjedele i parlamentet, der ville give ham mulighed for at sætte gang i en ændring af forfatningen til et præsidentielt styre.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip