Kristian Jensen advarer Rusland mod farligt spil i Syrien

Rusland spiller et meget farligt spil i Syrien, hvis de ikke vil koordinere deres indsats mod Islamisk Stat med andre, der deltager i kampen, og hvis de fortsætter med at krænke luftrummet over Nato-landet Tyrkiet.

Sådan lyder advarslen fra udenrigsminister Kristian Jensen (V), da han mandag ankommer til EU's udenrigsministermøde i Luxembourg, hvor både krigen i Syrien og flygtningekrisen står højt på dagsordenen.

Kristian Jensen siger, at Rusland skal være meget velkommen til at bidrage i kampen mod Islamisk Stat - eller Isil, som han kalder terrorbevægelsen - men russerne skal spille efter fælles spilleregler.

- Vi forsøger at få lagt det nødvendige pres på Rusland, så de kan forstå, at de er nødt til at spille efter nogle fælles spilleregler, siger Kristian Jensen og tilføjer:

- Hvis ikke de ønsker at koordinere med os andre, kan det være begyndelsen til en meget, meget svær situation og en kæmpe risiko for, at vi begynder at udvide konflikten og får en meget mere kompliceret situation i Syrien, advarer Kristian Jensen.

Han siger, at både EU og Nato er i politisk dialog med Rusland for blandt andet at få Rusland til at stoppe med at krænke det tyrkiske luftrum.

- Jeg håber, det er nok til, at Rusland forstår, at det er et meget farligt spil, de begynder at spille, hvis de bryder luftrummet over Nato-lande og ikke koordinerer med andre af de styrker, der bekæmper Isil, siger Kristian Jensen.

Den danske udenrigsminister siger, at risikoen for "sammenstød i luften" over Syrien, hvor flere Nato-lande med USA i spidsen også bomber Islamisk Stat, er meget stor, sådan som Rusland opfører sig i øjeblikket.

Kristian Jensen mener også, at det er vigtigt, at den syriske præsident, Bashar al-Assad, bliver "skiftet ud med noget andet" som en del af en løsning på krigen i Syrien.

- Jeg tror ikke på et Syrien, der kan leve fredeligt med Assad ved regeringsmagten. Der skal ske en forandring i den politiske ledelse i Syrien, siger Kristian Jensen.

/ritzau/

Dagens Gossip