Kristian Jensen: Danmark kan ikke hjælpe Frankrig nu

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) mener ikke, at Danmark er de første, der står for skud, når Frankrig beder EU-landene om hjælp til militære aktioner mod Islamisk Stat.

- Danmark er et land, der gør rigtig meget i kampen mod ISIL i forhold til vores størrelse. Derfor mener jeg, at der er andre lande, der står først for i forhold til at respondere Frankrigs anmodning, siger Kristian Jensen til Ritzau.

Det sker efter, at Frankrig i kølvandet på terrorangrebet i Paris fredag som det første EU-land nogensinde har brugt EU-traktatens bestemmelser om at bede om hjælp fra de andre EU-lande, hvis et medlemsland bliver angrebet.

Det betyder dog ikke, at Danmark slet ikke vil deltage i kampen, men det kræver, at vi militært er klar, mener udenrigsministeren.

- Vi fortsætter med at gøre meget, og vi har tilkendegivet, at vi er klar til at sende vores F-16-fly tilbage i aktion, ligeså snart de militærfagligt vurderes at være klar, fortsætter Kristian Jensen.

Dog mener ministeren ikke, at det betyder, at Danmark ikke kan deltage i FN-missionen i Mali, der forventes at blive stemt gennem Folketinget tirsdag eftermiddag.

- Vi bruger ressourcer i både Mali og Irak, men vi gør det på to forskellige måder.

- I Mali er der behov for specialoperations-styrker, hvor vi skal forhindre ISIL i at få et fodfæste. I Irak er ISIL allerede, så der er der behov for, at vi træner de styrker der er i forvejen, siger Kristian Jensen.

Selvom Danmark ikke reagerer på Frankrigs ønske med det samme, så understreger ministeren dog, at Danmark er til steder i kampen mod Islamisk Stat.

- Vi er til stede i øjeblikket på invitation fra den irakiske regering. De har bedt om hjælp, fordi ISIL også truer Irak og Syrien, siger Kristian Jensen.

/ritzau/

Dagens Gossip