Kristian Jensen efter Rusland-møde: Vi fastholder presset

Skrevet af admin

01/03/2016

Mest læste i dag

Det kommer nok ikke til at rykke meget ved Ruslands politik, men tiden var alligevel godt givet ud.

Sådan lyder det fra udenrigsminister Kristian Jensen (V), der tirsdag mødtes med sin russiske kollega, Sergej Lavrov, ved FN's Menneskerettighedsråd i Genève.

- Jeg vil ikke påstå, at der kom det ud af det, at Rusland vil ændre politik, men vi fik en god og direkte drøftelse om de problemer, som Danmark og Rusland har fælles interesser i, siger Kristian Jensen til Ritzau.

Udenrigsministeren fortæller, at snakken især gik på konflikten i Ukraine og krigen i Syrien.

- Under mødet kom der som sådan ikke noget nyt frem. Vi ved godt, at Rusland har en anden position på mange ting end Danmark, og jeg tror, at det derfor er meget vigtigt at fastholde presset på Rusland, siger Kristian Jensen.

Særligt våbenhvilen i Ukraine, den såkaldte Minsk-aftale, fyldte ifølge udenrigsministeren meget under mødet med Lavrov.

- Rusland vil meget gerne pege fingre af alle mulige andre, så er det vigtigt, at vi lægger ansvaret på deres overholdelse af Minsk-aftalen tilbage i russiske hænder. Det brugte jeg meget tid på at gøre Lavrov opmærksom på.

Desuden blev handelssanktionerne mellem Rusland og Vesten drøftet under mødet. De to modparter har siden 2014 blokeret for handel med hinanden på en række fødevarer, heriblandt svinekød.

Kristian Jensen appellerede til Lavrov for at få fjernet forbuddet mod handel med svinekød fra russisk side, som han kalder "ren chikane af danske produkter".

- Der er ingen grund til sådan et forbud, for der er ingen veterinære problemer med dansk svinekød. Det rejste jeg for ham, men meget naturligt var det ikke det, han var mest inde i, så han var nødt til at undersøge forholdene og vende tilbage på et andet tidspunkt.

/ritzau/