Kristian Jensen er bekymret over udviklingen i Polen

Skrevet af admin

18/01/2016

Dagens topnyheder

Danmark og de andre EU-lande er bekymrede over udviklingen i Polen, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) mandag forud for et udenrigsministermøde i Bruxelles.

Polen er ikke på dagsordenen på udenrigsministermødet, men den polske præsident, Andrzej Duda, er mandag i Bruxelles til møder i både EU og Nato.

EU-Kommissionen meddelte i sidste uge, at den nu holder særligt øje med Polen og har indledt en undersøgelse af, om en række nye lovændringer overholder retsstatens principper.

- Det er alvorligt, hvis et europæisk land trækker sig væk fra de fælles værdier, som EU-samarbejdet bevæger sig på, siger Kristian Jensen.

Bekymringerne i EU gælder især markante ændringer i Polens medielov, der giver staten større kontrol med medierne, mens forfatningsdomstolen får svækket sin uafhængighed, og Kristian Jensen er glad for, at det nu bliver undersøgt, "hvad det egentlig er, der sker i Polen lige nu".

- Jeg håber, at det pres, vi alle sammen lægger på Polen, vil være nok til, at de genovervejer og sørger for at holde fast i, at pressefrihed og ytringsfrihed er fundamentale værdier i Europa og ikke kan gradbøjes eller knækkes på nogen måde, siger den danske udenrigsminister.

Han siger, at alle EU-lande skal leve op til en lang fælles grundlæggende værdier omkring ytringsfrihed, demokrati og menneskerettigheder.

- Vi kan jo ikke acceptere, at de værdier, som hele vores samarbejde bygger på, bliver smidt væk i noget land overhovedet, siger Kristian Jensen.

EU-traktatens artikel 7 giver i yderste fald mulighed for at fratage et land sin stemmeret i EU, hvis det ikke overholder de grundlæggende værdier i samarbejdet.

- Der er en grund til, at vi har artikel 7 i traktaten, men jeg synes, det er for tidligt at begynde at vurdere på, hvorvidt den skal tages i brug i det her tilfælde eller ej, siger den danske udenrigsminister.

/ritzau/