Kristian Jensen: EU skal reformeres selv om briter bliver

Skrevet af admin

23/06/2016

Dagens topnyheder

Uanset om briterne bliver eller forlader det europæiske samarbejde, så skal EU-samarbejdet reformeres.

Sådan lyder det fra udenrigsminister Kristian Jensen (V) på dagen, hvor briterne stemmer om det såkaldte brexit.

Den danske udenrigsminister lægger ikke skjul på, at han er stor tilhænger af EU og håber, at briterne stemmer for at blive.

Men uanset udfaldet af afstemningen, så viser den faldende folkelige opbakning i mange lande, at der er brug for en ny retning for samarbejdet, siger Kristian Jensen til Ritzau.

Den danske udenrigsminister lægger op til, at EU skal blande sig mindre i landenes indre anliggender, og til gengæld levere på kerneopgaven - de grænseoverskridende problemer som migration, sikkerhed og frihandel:

- Jeg tror helt klart, at befolkningen ikke har den store EU-tillid i øjeblikket, fordi EU ikke har leveret det, som borgerne forventer og ønsker.

- De havde forventet, at EU skulle være bedre til at få styr på migrationsstrømmene. De havde forventet, EU skulle kunne håndtere sikkerhed og terrorisme mere effektivt. Der har EU ikke været hurtig nok.

- Det er vigtigt, at EU lige præcis på de områder begynder at levere nogle konkrete løsninger, siger Kristian Jensen.

Til gengæld skal EU i den danske regerings optik ikke udvikle sig til en "social union", der breder sig ind over landenes selvbestemmelsesret på sociale ydelser.

Her har den britiske premierminister David Cameron allerede taget de første skridt ved før afstemningen at forhandle en aftale på plads om fortsat britisk EU-medlemskab.

Aftalen betyder blandt andet, at briterne vil kunne sætte en særlig nødbremse på velfærdsydelser til andre landes EU-borgere.

- Briterne har sagt helt klart, at selv om de forbliver i EU, så er det ikke afslutningen på en proces, så er det starten på en proces.

- Derfor håber jeg, at de vil blive i EU og i et partnerskab med Danmark være med til at trække EU i den rigtige retning, siger den danske udenrigsminister.

Også internationalt er centralt placerede politikere begyndt at tale om, at EU-toget skal bremses. Den tyske finansminister Wolfgang Schäuble har til Der Spiegel sagt, at selv hvis briterne bliver, så kan man ikke fortsætte som hidtil med krav om mere integration.

Jean-Claude Juncker, EU-Kommissionens formand, har sagt, at forsøg på tættere integration "risikerer at øge forvirringen".

Hverken Kristian Jensen eller de øvrige toppolitikere har dog lagt op til at rive grundlæggende dele af det europæiske samarbejde ned. Det kan til gengæld blive konsekvensen i tilfælde af brexit, vurderer Kristian Jensen:

- Danmark har allerede en række forhold, der gør, at vi ikke er fuldt med i samarbejdet. Vi risikerer, at andre lande vil følge den samme vej. Og så bliver det et meget, meget svært Europa-billede, vi ser.

- Jeg tror, brexit vil betyde, at Europa og også Storbritannien vil fylde mindre i verden, end vi har gjort hidtil. Og dermed at lande som Rusland og Kina vil få mulighed for at fylde noget mere, siger Kristian Jensen.

/ritzau/