Kristian Jensen forsvarer hjælp til få Uber til Danmark

Da den amerikanske virksomhed Uber skulle etablere sig i Danmark i marts 2014, skete det med rådgivning og hjælp fra Invest in Denmark under Udenrigsministeriet.

Blot to timer efter den omstridte kørselstjenestes ankomst i november samme år, blev Uber imidlertid politianmeldt af Trafikstyrelsen. Politiet har siden sigtet flere Uber-chauffører for ulovlig taxakørsel.

Alligevel fastholder udenrigsminister Kristian Jensen (V), at det var rigtigt af Udenrigsministeriet at hjælpe Uber med at få foden ind på dansk grund.

- Det er ikke op til Invest in Denmark at vurdere, om Uber lovligt kan operere i Danmark. Det er op til domstolene, siger ministeren på et samråd onsdag.

- Vi skal afvente domstolenes beslutning, før vi drager vores egne konklusioner.

Han pointerer, at Invest in Denmark udelukkende rådgav Uber om at etablere et datacenter til udvikling af apps i Aarhus.

- Den kontakt, der har været i forbindelse med etableringen af datacenteret i Aarhus, er en fuldt ud lovlig virksomhed. Hvorvidt kørselstjenesten er lovlig er et andet spørgsmål, som det er domstolenes opgave at afgøre.

- Og mig bekendt er datacentre, der udvikler apps, helt lovlige virksomheder, siger Kristian Jensen.

- Det er fremragende, at en organisation som Uber, der arbejder over hele verden, har blik for at etablere ét ud af kun tre udviklingscentre i verden i Danmark i Aarhus.

Men det argument giver Enhedslistens transportordfører, Henning Hyllested, ikke meget for. Han mener ikke, ministeren kan lave et skel mellem Uber-appen og Uber-taxitjenesten:

- Hvis man ved, at Uber er løbet ind i en række retssager rundt omkring i verden, hører det så ikke med til god rådgivning, hvis Invest in Denmark havde rådgivet om den danske taxalov?

Til det svarer Kristian Jensen:

- Vi hører da også, hvad der er blevet sagt om Uber rundt omkring. Men betyder det, at nogle kritiserer Ubers forretningsmodel, at vi ikke må rådgive om investeringer i Danmark?

Samtidig med samrådet har Uber lukket sin lavpristjeneste Uberpop i Sverige, skriver Dagens Nyheter. Det sker efter, at flere af selskabets chauffører er blevet dømt for at have drevet en sort taxitjeneste.

/ritzau/

Dagens Gossip