Kristian Jensen: Nato står sammen med Tyrkiet

Nedskydningen af et russisk militærfly i tyrkisk luftrum i sidste uge danner bagtæppe, når Nato-landenes udenrigsministre mødes i Bruxelles tirsdag og onsdag.

Fra dansk side deltager udenrigsminister Kristian Jensen (V), og han slår fast, at Tyrkiet er i sin gode ret til at forsvare sit luftrum.

- Hvis Rusland krænker Tyrkiets suverænitet - deres grænser, deres luftrum - så har vi en konflikt mellem Nato og Rusland.

- Vi har tydeligt sagt til Rusland, at de skal acceptere og respektere alliancens grænser. Det er Tyrkiet i sin fulde ret til at forsvare. Rusland er nødt til at forstå, at vi mener det alvorligt, når vi bakker hinanden op i alliancen, siger Kristian Jensen.

Ruslands præsident, Vladimir Putin kræver en undskyldning fra Tyrkiet, efter at Nato-landet i sidste uge skød et russisk fly ned. Ifølge Tyrkiet skete nedskydningen i selvforsvar.

Eksperter har ifølge Reuters vurderet, at det russiske fly var i tyrkisk luftrum i 17 sekunder. De to russiske piloter sprang ud med faldskærm, men den ene blev dræbt af syriske oprørere.

Spørgsmål: Risikerer Nato, og dermed Danmark, at komme i væbnet konflikt med Rusland på grund af episoden?

- Det tror jeg slet ikke er realistisk at forestille sig. Jeg tror ikke, at der er nogen, der har lyst til at komme i væbnet konflikt med Nato, siger udenrigsministeren.

Rusland har allerede tidligere i år involveret sig militært i konflikten i Syrien. Endnu inden nedskydningen af det russiske fly tirsdag i sidste uge anmodede Tyrkiet Nato om at øge sin militære tilstedeværelse i Middelhavet. Ifølge Jyllands-Posten ventes flere Nato-lande at imødekomme anmodningen på mødet i Bruxelles.

Danmark har allerede besluttet at sende krigsskibet Absalon til Middelhavet.

- Det er ikke sådan, at jeg tror, at der er en nært forestående konflikt mellem Rusland og Tyrkiet. Det tror jeg, begge lande er kloge nok til at forstå, at de ikke har nogen interesse i, siger Kristian Jensen.

- Men det er en optrappet situation, både i forhold til Rusland og i forhold til Syrien og Irak. Derfor har der været et ønske om, at Nato skulle være mere til stede i Middelhavet.

/ritzau/

Dagens Gossip