Kristian Jensen: Nato-udvidelse rager ikke Rusland

Skrevet af admin

02/12/2015

Mest læste i dag

Rusland skal blande sig fuldstændig uden om, hvem der ønsker at blive medlem af Nato, og hvem Nato vælger at lukke inden for i alliancen.

Det siger udenrigsminister Kristian Jensen (V), der tirsdag og onsdag har deltaget i Natos udenrigsministermøde i Bruxelles, hvor det blev besluttet at indlede udvidelsesforhandlinger med Montenegro.

Rusland er voldsomt imod den fortsatte Nato-udvidelse og har presset på i mange hovedstæder - også i Danmark - for at forhindre Montenegro i at blive alliancens 29. medlem.

- Det budskab har jeg også modtaget, og svaret til dem var, at det - sagt direkte - rager ikke jer, hvem Nato udvider med, siger Kristian Jensen.

Han siger samtidig, at Rusland både er en "kæmpe udfordring og en kæmpe mulighed" for Nato, og at Nato skal møde Rusland med en udstrakt - men stærk - hånd.

Kristian Jensen ser Rusland som en mulighed, når det gælder kampen mod Islamisk Stat og atomaftalen med Iran.

Omvendt ser han Rusland som en udfordring, når det er part i konflikter i Ukraine og Georgien, når det beskytter den syriske præsident, Bashar al-Assad, og når det krænker luftrummet over Tyrkiet, de baltiske lande og de nordiske lande, herunder Danmark.

Kristian Jensen mener samtidig, at Rusland er benspændere i international politik.

- Rusland har ikke en rolle til at skabe noget som helst. Rusland har en rolle til at spænde ben for processer, siger han.

Nato besluttede i juni 2014 at suspendere alt civilt og militært samarbejde med Rusland på grund af dets rolle i konflikten i Ukraine.

Den politiske dialog i det såkaldte Nato-Rusland Råd kunne dog ifølge Nato-beslutningen fortsætte på ambassadørniveau, men der har ikke været afholdt noget møde i halvandet år.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, siger dog tirsdag, at han vil undersøge muligheden for at indkalde til et nyt møde i Nato-Rusland Rådet.

/ritzau/