Kristian Jensen om uklar resolution: Assad skal gå

Det vækker glæde hos udenrigsminister Kristian Jensen (V), at FN's Sikkerhedsråd har vedtaget en resolution, der indeholder en køreplan for en fredsproces i borgerkrigsramte Syrien.

- Resolutionen skaber en ny vej fremad. Man skal ikke gøre sig nogle illusioner om, at kampen om Syriens fremtid er afsluttet nu. Det er den på ingen måde.

- Men kampen er båret et skridt videre. Og det er et skridt i den rigtige retning, siger Kristian Jensen til Ritzau.

Udenrigsministeren påpeger, at man fra dansk og EU's side vil skubbe på for, at der bliver bakket op om resolutionen, samt at parterne efterlever den våbenhvile, der bliver afkrævet.

Resolutionen beder FN om at stille sig i spidsen for en proces, der får den syriske regering og oppositionspartier til forhandlingsbordet i begyndelsen af januar.

Det skal gerne føre til en våbenhvile og overgangsregering.

Men det er stadig uklart, hvad den syriske præsident Bashar al-Assads fremtidige rolle skal være.

USA mener, han skal væk, mens Rusland vil have ham til at blive. Hos Kristian Jensen er der ingen tvivl. Assad bliver nødt til at gå.

- I mine øjne er det helt utilstedeligt, at lade Assad blive. For det første har han begået utilgivelige overgreb mod sin egen befolkning, der gør det uacceptabelt, at han kan blive.

- For det andet tror jeg ikke på, at der kommer fred i Syrien, så længe Assad bliver siddende, siger han.

Udenrigsministeren havde gerne set en afklaring af præsidentens rolle. Men det er stadig bedre med en resolution, hvor præsidentens rolle er uklar end ingen resolution, understreger han.

Resolutionen blev vedtaget fredag aften af de 15 lande i FN's Sikkerhedsråd. Inden fire uger skal FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, præsentere forslag til, hvordan en våbenhvile kan overvåges og sikres, at den bliver overholdt.

/ritzau/

Dagens Gossip