Kristian Jensen overvejer danske F-16 over Syrien

De danske F-16 kampfly skal hurtigst muligt tilbage i kampen mod Islamisk Stat, og de skal måske også for første gang til at bombe over Syrien.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) siger ved ankomsten til EU's udenrigsministermøde i Bruxelles, at han overvejer at udvide kampflyenes mandat til også at omfatte Syrien. Hidtil har de kun opereret over Irak.

- Når vi sender vores F-16 tilbage igen, vil vi vurdere, hvilket mandat de skal af sted på, om det skal være et mandat, der også omfatter Syrien, siger Kristian Jensen.

Han understreger dog, at han først tager endelig stilling, når flyene er klar til kamp igen, og han kender situationen på slagmarken til den tid.

De danske kampfly har med base i Kuwait indtil oktober i år været indsat over Irak som del af kampen mod Islamisk Stat - som Kristian Jensen omtaler som Isil - men på grund af nedslidte fly og materiel er flyene kaldt hjem efter et års mission.

- Isil er ligeglad med, om de opererer i det ene eller det andet land, og derfor skal vi overveje, hvordan vi stærkest muligt bekæmper Isil, siger Kristian Jensen.

Udenrigsministeren siger, at det er en militærfaglig - og ikke en politisk - vurdering, der afgør, hvornår de danske fly igen er klar til kampen mod Islamisk Stat.

- Men vores politiske stilling er, at lige så snart de er klar, vil vi gerne have dem tilbage. De har gjort en fremragende indsats, siger Kristian Jensen.

De danske F-16 fly fløj deres foreløbig sidste mission over Irak natten til 30. september. Siden første mission 16. oktober 2014 havde det danske bidrag da fløjet i alt 547 missioner og kastet 503 bomber.

I sommer sagde de udsendte flymekanikere, at flyene var nedslidte efter de mange bombetogter, og flyene blev derefter trukket hjem til reparation.

Forventningen har hidtil været, at de danske fly skal tilbage i kamp i løbet af forsommeren 2016.

/ritzau/

Dagens Gossip