Kristian Jensen på USA-visit: Syrien skygger for Ukraine

Skrevet af admin

07/03/2016

Dagens topnyheder

Onsdag modtager den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, sin danske kollega Kristian Jensen (V) i Washington til en drøftelse af verdens brændpunkter.

Øverst på listen står borgerkrigen i Syrien og den fælles kamp mod Islamisk Stat, men den danske minister vil også bringe den fortsat ustabile situation i Ukraine op med Kerry.

- Det danske bidrag til kampen mod ISIL (Islamisk Stat, red.) var efterspurgt og bliver modtaget meget positivt, siger Kristian Jensen forud for mødet.

- Men vi skal videre end det. Vi skal snakke om en varig fredsløsning i Syrien med et frit valg, hvor Bashar al-Assad ikke fortsætter som præsident.

Samtidig er ministeren opmærksom på, at det store fokus på Syrien tager fokus fra konflikten i Ukraine.

- Det er derfor, vi fra dansk side hele tiden holder fast i, at Ukraine er en prioritet, vi ikke må glemme, siger Kristian Jensen.

- Ukraine bliver prøvestenen på, hvorvidt Europa og EU kan tiltrække lande fra Ruslands nærområde – eller om Rusland får lov til at tryne landene og bestemme, hvem de må være i alliance med.

- Siden Ukraine forsøgte at nærme sig EU, har Rusland trynet dem benhårdt. Og det må vi protestere imod, for ethvert land skal have retten til at vælge sin egen fremtid. Det er en ret, Danmark som et lille land skal kæmpe for.

Besøget i Washington finder sted mindre end en uge efter, at Danmark - efter opfordring fra blandt andre USA - har vedtaget at sende danske F-16-fly og specialtropper til kampen mod Islamisk Stat i både Irak og Syrien.

- Vi lytter generelt til vores allierede, men vi træffer selvfølgelig selv afgørelsen om, hvorvidt vi skal deltage eller ej. Danmark er et land, som desværre også har haft besøg af terrorens hæslige ansigt, og derfor har vi alle interesser i at deltage i kampen mod terrorisme, siger Kristian Jensen.

Spørgsmål: Lytter du til Kerry, hvis han beder Danmark om at deltage mere aktivt i direkte kampe?

- Vi har ingen intentioner om operative operationer, men de danske soldater skal naturligvis kunne være med. Hvis de rådgiver og assisterer irakiske soldater og kommer i en situation, hvor det er nødvendigt, skal de kunne forsvare sig selv, siger ministeren.

- Amerikanerne er glade for, at vi har givet så klart og robust et mandat, som gør, at de danske soldater har mulighed for at deltage meget aktivt.

Kristian Jensens USA-besøg falder også sammen med de amerikanske primærvalg, som den danske udenrigsminister i sidste uge knyttede en kommentar til ved at bemærke, at det vil blive en "rutsjebanetur", hvis republikaneren Donald Trump bliver præsident.

Men Kristian Jensen vil ikke blande sig yderligere i valget:

- Både Kerry og jeg følger naturligvis levende med. Men jeg har ikke tænkt mig at bruge tiden med ham på primærvalget. Den skal bruges på at præge Kerry, fordi det kommer til at blive afgørende for, hvordan verden udvikler sig de næste måneder.

/ritzau/