Kristian Jensen: Vi må angribe IS selv om det hjælper Assad

Skrevet af admin

20/04/2016

Mest læste i dag

Syriens diktator, Bashar al-Assad, har intet at gøre i en fredsplan for Syrien. Han er en del af problemet - ikke af løsningen, fastslår udenrigsminister Kristian Jensen (V) i et interview med Ritzau.

Udenrigsministeren erkender dog samtidig, at Danmark i de kommende måneder ufrivilligt kan komme til at hjælpe netop Assad, når danske F-16-fly og specialstyrker bliver sendt i krig mod Islamisk Stat (IS) i Syrien og Irak.

- Isil (andet navn for IS, red.) angriber også Assad. Ved at presse Isil kan vi uden at ville det være med til at lette presset på Assad, siger Kristian Jensen og tilføjer:

- Men det er, som hvis dit hus brænder, samtidig med at malingen skaller af. Så begynder man ikke at reparere malingen. Så sørger man for at sikre, at huset ikke brænder ned.

- Vi kan ikke sige: Lad bare Assad slås med Isil, fordi Isil er en trussel mod os og lokalbefolkningen. Det er en organisation, vi skal gøre alt for at fjerne fra jordens overflade, siger Kristian Jensen.

Eksperter peger på, at koalitionens stadig hårdere angreb på Islamisk Stat betyder, at Assad får mere ro til at slå til mod Syriens moderate, sekulære opposition, som Danmark ellers ønsker at støtte.

Folketinget besluttede tirsdag med bredt flertal at sende syv danske F-16-fly, godt 60 soldater fra specialstyrkerne og et Hercules-transportfly i krig mod Islamisk Stat i Syrien og Irak. Styrken er led i en koalition af godt 65 lande, anført af USA.

SF's udenrigsordfører, Holger K. Nielsen, advarede i debatten forud for beslutningen om, at Danmark ikke har et klart overblik over, hvem man hjælper i Syrien. Men at indsatsen vil støtte Bashar al-Assad, som slipper for at bekæmpe en af sine største fjender.

Kristian Jensen mener dog ikke, at koalitionen har noget alternativ til at bekæmpe Islamisk Stat. Han understreger samtidig, at der sideløbende med den militære indsats vil blive lagt et tungt politisk pres på Assad.

- Det gør vi primært gennem EU i vor dialog med de store spillere i området - Saudi-Arabien, Tyrkiet, Iran - og naturligvis USA, siger udenrigsministeren.

Spørgsmål: I en konflikt som denne får parterne typisk deres politiske styrke fra deres styrkeposition på slagmarken. Det her gør det vel sværere at få Assad ud af fredsprocessen bagefter?

- Jo, men du kan også sige, at det at bekæmpe Isil gør det nemmere for de kurdiske styrker og Syriens demokratiske styrker at vinde fodfæste. Dermed står de også tilsvarende bedre. Man skal huske, at vi hjælper alle dem, der kæmper mod Isil, siger Kristian Jensen og tilføjer:

- Vi har ikke den luksus at læne os tilbage og vente på, at Assad er væk. Isil er en absolut trussel mod os i dag. Den skal vi gøre noget ved med det samme.

/ritzau/