Kristne egyptere igen øverst på dødslister

Det tyder imidlertid ikke på, at forfølgelserne af de kristne ophører efter Morsis afsættelse, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten. I timerne efter kuppet måtte en præst i landsbyen Dalga 350 kilometer syd for Cairo redde sig ud gennem taget på sin brændende kirke, som en hob på 500 rasende muslimer havde sat ild til. Var det ikke på grund af hjælp fra naboer, var præsten blevet lynchet, skriver avisen.

»De stormede kirken og råbte slagord, der beskyldte de kristne for at føre kampagne mod Morsi som ’Skam Jer kristne. I forrædere. I konspirerede mod præsidenten. I er fortabte’,« fortalte præsten, fader Youssef, senere til BBC.

Med Det Muslimske Broderskabs magtovertagelse i kølvandet på den tidligere præsident Hosni Mubaraks fald i 2011 gik den koptiske kirke i åben opposition. Den koptiske pave Tavadros den Anden har åbent støttet protesterne, der banede vej for militærkuppet mod Morsi. Og rygterne svirrer om, at kuppet mod Morsi var en kristen sammensværgelse, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Tre dage efter kuppet blev en præst skudt og dræbt ved et marked på den uroplagede Sinai-halvø, hvor radikale islamistiske grupperinger står stærkt. Seks dage senere blev en kristen mand fundet halshugget samme sted.

I Luxor-provinsen blev fire kristne brændt ihjel, og over 20 familier måtte flygte, efter at deres forretninger og hjem blev stukket i brand, da en hærgende flok ville hævne en muslimsk mand, der var blevet dræbt i sammenstødene.

»Det er ikke Det Muslimske Broderskab, der står bag disse angreb. Men ekstreme grupper. Et mindretal,« siger den kristne præst fader Johannes til avisen.

Ifølge menneskeretsaktivister står gerningsmændene ikke alene med ansvaret. De beretter om, at politiet ved flere lejligheder har set til eller ligefrem deltaget i angrebene, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Dagens Gossip