Kritik af angreb uden om FN vokser hos R og SF

Skrevet af BNB

31/08/2013
Fremtrædende kræfter i baglandet hos de to regeringspartier kræver et klart FN-mandat, hvis der skal gribes militært ind over for den syriske regerings påståede giftgasangreb på civilbefolkningen, skriver Jyllands-Posten.Det sker, efter at USAs udenrigsminister, John Kerry, har erklæret, at der er meget lidt tvivl om, at den syriske regering stod bag, og at præsident Obama i løbet af kort tid vil beslutte, hvordan der skal reageres. Og efter at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har gjort det klart, at Danmark er parat til at »overveje alternative handlemuligheder« og give politisk opbakning til det, »hvis FN-sporet ender blindt«.Men den danske regering bør hverken gå med i eller stille sig moralsk bag et angreb uden om FN, fastslår de Radikale næstformand i landsforbundet, Emil Dyred (R).»Jeg håber, at regeringen vælger at gå en anden vej. Vi bør ikke ytre moralsk opbakning til en amerikansk ledet militær operation uden et klart FN-mandat. Helt grundlæggende bør vi arbejde for en international retsorden, hvor retten står over magten, og selv hvis amerikanerne vælger at bombe, skal der jo stadig findes en politisk løsning bagefter,« siger Emil Dyred til Jyllands-Posten.Han får opbakning af blandt andre næstformanden for de Radikales internationale udvalg, Simon Dyhr (R), og formanden for de Radikale i Aarhus, Klaus Bach Jacobsen (R), der begge kræver et FN-mandat.I onsdags skrev folketingsmedlem Pernille Vigsø Bagge (SF) på Facebook, at danskerne virkede »umiddelbart fornuftige«. Kommentaren var hæftet til et fotografi af Berlingske, hvor der stod, at et flertal af danskerne er imod en krig i Syrien uden FN. Vigsø Bagge ønsker ikke at uddybe sin holdning, men henviser til SFs ordfører på området.Fra flere af medlemmerne i SFs landsledelse er tonen mere direkte.»Vi kan ikke gå uden om FN, selvom verdenssamfundet er splittet,« siger Serdal Benli (SF), medlem af SFs landsledelse og byrådsmedlem i Gladsaxe, til Jyllands-Posten.Han støttes af landsledelsesmedlemmerne Thomas Klimek (SF) og Trine Mach (SF), som onsdag havde en kronik i Politiken, hvor hun kritiserede Danmarks linje.Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) sagde fredag morgen, at den udbredte internationale skepsis »vækker stof til eftertanke«. Udtalelsen faldt, efter at det britiske underhus afviste at gribe ind i borgerkrigen i Syrien.

Mest læste i dag

Fremtrædende kræfter i baglandet hos de to regeringspartier kræver et klart FN-mandat, hvis der skal gribes militært ind over for den syriske regerings påståede giftgasangreb på civilbefolkningen, skriver Jyllands-Posten.

Det sker, efter at USAs udenrigsminister, John Kerry, har erklæret, at der er meget lidt tvivl om, at den syriske regering stod bag, og at præsident Obama i løbet af kort tid vil beslutte, hvordan der skal reageres. Og efter at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har gjort det klart, at Danmark er parat til at »overveje alternative handlemuligheder« og give politisk opbakning til det, »hvis FN-sporet ender blindt«.

Men den danske regering bør hverken gå med i eller stille sig moralsk bag et angreb uden om FN, fastslår de Radikale næstformand i landsforbundet, Emil Dyred (R).

»Jeg håber, at regeringen vælger at gå en anden vej. Vi bør ikke ytre moralsk opbakning til en amerikansk ledet militær operation uden et klart FN-mandat. Helt grundlæggende bør vi arbejde for en international retsorden, hvor retten står over magten, og selv hvis amerikanerne vælger at bombe, skal der jo stadig findes en politisk løsning bagefter,« siger Emil Dyred til Jyllands-Posten.

Han får opbakning af blandt andre næstformanden for de Radikales internationale udvalg, Simon Dyhr (R), og formanden for de Radikale i Aarhus, Klaus Bach Jacobsen (R), der begge kræver et FN-mandat.

I onsdags skrev folketingsmedlem Pernille Vigsø Bagge (SF) på Facebook, at danskerne virkede »umiddelbart fornuftige«. Kommentaren var hæftet til et fotografi af Berlingske, hvor der stod, at et flertal af danskerne er imod en krig i Syrien uden FN. Vigsø Bagge ønsker ikke at uddybe sin holdning, men henviser til SFs ordfører på området.

Fra flere af medlemmerne i SFs landsledelse er tonen mere direkte.

»Vi kan ikke gå uden om FN, selvom verdenssamfundet er splittet,« siger Serdal Benli (SF), medlem af SFs landsledelse og byrådsmedlem i Gladsaxe, til Jyllands-Posten.

Han støttes af landsledelsesmedlemmerne Thomas Klimek (SF) og Trine Mach (SF), som onsdag havde en kronik i Politiken, hvor hun kritiserede Danmarks linje.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) sagde fredag morgen, at den udbredte internationale skepsis »vækker stof til eftertanke«. Udtalelsen faldt, efter at det britiske underhus afviste at gribe ind i borgerkrigen i Syrien.