Kritik af ministeriums brug af fuptidsskrifter anerkendes

Skrevet af admin

02/05/2016

Mest læste i dag

Rene pengemaskiner og deciderede fuptidsskrifter der videreformidler hvad som helst som videnskabeligt korrekt.

Sådan lyder karakteristikken af en stadig voksende jungle af useriøse videnskabelige tidsskrifter, der på overfladen ligner den ægte vare.

Flere optræder på Uddannelses- og Forskningsministeriets blåstemplede liste. Forskningsstyrelsen uddeler en del af universiteternes basismidler som følge af, hvor mange artikler forskere publicerer i tidsskrifter på listen.

Det viser en gennemgang, som lektor Mikkel Willum Johansen fra Københavns Universitet har lavet og beskrevet i indlægget "Når fupvidenskab bliver statsautoriseret" på Videnskab.dk.

- En gennemgang viser, at 17 af de tidsskrifter, der er på Uddannelses- og Forskningsministeriets autoritetsliste over anerkendte tidsskrifter, har karakter af det rene fup, skriver Mikkel Willum Johansen.

I 2015 fik den amerikanske videnskabsjournalist John Bohannon en bevidst dårligt dokumenteret artikel i et fuptidsskrift, hvor han hævdede, at chokolade slanker, hvilket fik hundredvis af medier til at citere historien, skriver Videnskab.dk.

Artiklen blev indsendt til en række tidsskrifter, hvoraf 157 publicerede den. Heraf to der står på den ministerielt autoriserede liste, nemlig "Journal of International Medical Research" og "Genetics and Molecular Research".

- Der er over 22.000 tidsskrifter på listen, og derfor er det en nærmest uoverkommelig opgave at tjekke dem alle ordentligt igennem, ifølge lektoren.

Forsknings- og Innovationsstyrelsen bedyrer, at der gøres et stort arbejde for, at listen består af troværdige tidsskrifter, men anerkender, at der kan være problemer med listen.

- På grund af autoritetslistens omfang er det alligevel muligt, at der fortsat findes tidsskrifter på listen, som ikke overholder de ønskede standarder.

- Styrelsen for Forskning og Innovation vil derfor undersøge de to konkret nævnte tidsskrifter og få dem slettet, hvis de ikke opfylder kravene, skriver kontorchef Andreas Blohm Graversen til Videnskab.dk.

/ritzau/