Kritik: Krifa skjuler tilknytning til kirkelig højrefløj

Skrevet af admin

16/12/2013

Mest læste i dag

Kristelig Fagbevægelse har de senere år nedtonet den religiøse profil, men en række af bevægelsens topfolk tilhører samme frikirkelige menighed på den kirkelige højrefløj, skriver Avisen.dk.

Krifa, som er Danmarks fjerdestørste lønmodtagerforening, får kritik for ikke at være åben om sit religiøse engagement, som også medlemmernes penge går til.

Professor Bent Greve, der er arbejdsmarkedsforsker på Roskilde Universitet, opfordrer Krifa til at spille med åbne kort, "når det gælder det religiøse".

- Medlemmerne har krav på at vide, hvad pengene går til. Der er eksempler på, at Krifa bruger penge på kristelige aktiviteter - men uden at det fremgår tydeligt af regnskaber og andet materiale.

- Det samme kan man sige om nogle af Krifas standpunkter, som bygger på kristen ideologi, men hvor det i dag ikke fremgår specielt tydeligt, siger han til Avisen.dk.

Blandt andet har topfolk i Krifa på medlemmernes regning gentagne gange deltaget i højre-evangeliske konferencer i USA.

Mange af topfolkene i Kristelig Fagbevægelse er ifølge avisen.dk samtidig tilknyttet Kronjyllands Frimenighed, der er inspireret af evangeliske og stærkt konservative vækkelseskirker i USA.

Menigheden tror på mirakler, syn og såkaldt tungetale, der ifølge kirkens egen præst skal betragtes som "gaver fra gud".

Fem ud af seks bestyrelsesmedlemmer i frimenigheden sidder i Krifa-toppen eller har nær tilknytning til topfolk i Krifa. Det samme har Aarhus Bykirke.

Både Aarhus Bykirke og Kronjyllands Frimenighed er fremtrædende medlemmer af Evangelisk Luthersk Netværk (ELN), der aktivt arbejder imod folkekirken og særligt homovielser.

Administrerende direktør i Krifa, Jesper Wengel, kan ikke genkende kritikken af lukkethed om den religiøse dagsorden.

- Vi er en faglig bevægelse, der bygger på et kristent fundament, og det er vi stolte af, siger han til TV2 News.

Om tilknytningen til de religiøse frikirker, siger han, at han ikke vil blande sig i, hvad de ansatte laver i deres fritid. Krifa har ingen holdning til for eksempel spørgsmålet om homoseksuelles ret til at blive viet i folkekirken, lyder det.

- Det er et kirkelig politisk spørgsmål, og det forholder vi os ikke til, siger han.

Rolf Weber er politisk konsulent og international sekretær hos Krifa og samtidig formand for Kronjyllands Frimenighed. Han understreger, at han holder sit job skarpt adskilt fra hvervet som frontkæmper i den østjyske frimenighed.

- Hvad jeg laver i min fritid, og hvad jeg laver i Krifa, har intet med hinanden at gøre, siger Rolf Weber til Avisen.dk.

/ritzau/