Kritik: Regeringen kaster røgslør over fattigdom

Skrevet af admin

14/09/2015

Dagens topnyheder

Regeringen vil skjule, at der bliver flere fattige i Danmark.

Frelsens Hær og Red Barnet kritiserer socialminister Karen Ellemanns (V) beslutning om at afskaffe den officielle fattigdomsgrænse.

For når grænsen forsvinder, flyttes opmærksomheden væk fra de børn og voksne, som i dag lever i fattigdom.

Samtidig bliver det nemmere for regeringen at skjule, at antallet vil stige.

- Det er en trist dag for de fattige. Grænsen er vigtig, fordi den hjælper til at holde politikerne fast på, om udviklingen går den rigtige vej, siger Lars Lydholm, informationschef i Frelsens Hær til Ritzau.

Han mener, at afskaffelsen bunder i, at regeringen ønsker at kaste et røgslør over, at der med indførelsen af en række lavere ydelser vil blive flere fattige.

- Blandt andet vil den nye integrationsydelse skabe mere fattigdom. Det kan regeringen skjule ved nu at afskaffe grænsen, siger Lars Lydholm.

I 2013 fastsatte daværende socialminister Karen Hækkerup (S) skillelinjen mellem at være fattig og mindrebemidlet til en indkomst på 103.500 kroner om året og en formue på ikke over 100.000 kroner.

De seneste opgjorte tal viser, at der i 2013 var cirka 40.000 fattige i Danmark, svarende til 0,7 procent af befolkningen. Heraf er knap 7300 børn.

På børnenes vegne kalder konstitueret generalsekretær Jonas K. Lindholm i Red Barnet beslutningen et kæmpe tilbageskridt.

- Det faktum, at vi har haft en grænse, har gjort det nemmere at diskutere børnefattigdom. Regeringen har været forpligtet til hvert år at offentliggøre tallene, og dermed har vi vidst, hvem de fattige er, og hvor de bor.

- Det har givet et afsat for at diskutere, hvordan vi bedst kan hjælpe. Desuden er det blevet muligt at vurdere, hvilke indsatser der virker, siger Jonas K. Lindholm til Ritzau.

Han mener, at det er tankevækkende, at grænsen afskaffes umiddelbart efter, at ydelsen til nyankomne flygtninge er sat ned til halve.

- Det vil betyde, at der bliver flere fattige. For regeringen er det belejligt, at stigningen ikke vil kunne måles, siger Jonas K. Lindholm.

/ritzau/