Kritiker fremhæver højt bundniveau i kamp om Guldpalmen

Der har været masser af kvalitet i årets hovedkonkurrence ved filmfestivalen i Cannes, hvor det i aften bliver afsløret, hvem der løber med priserne.

Det fortæller formanden for de danske filmkritikere, Jacob Wendt Jensen, der har set samtlige 21 film, der kæmper om Guldpalmen.

- Der er nogle år, hvor man tænker, at der har været nogle helt umulige film, men det synes jeg ikke, der har været i år. Der har været et ret højt bundniveau, siger han.

De seneste 11 dages filmkiggeri, har derfor efterladt ham med en optimistisk følelse.

- Vi hører jo hele tiden om krise i filmbranchen både i forhold til, at der ikke er nogle penge, men også i forhold til, at vi hele tiden ser det samme, og at der ikke er nogle nye ideer. Men man kommer til at tro lidt på fremtiden igen hernede, siger han.

Han har lagt mærke til, at der i år har været en del film, der har kredset om de nære relationer.

- Hvis man skal sige noget tematisk om de fim, der har været hernede i år, så er der mange af dem, der handler om familien. Det er også et bredt emne, for alt starter og slutter jo ligesom med familien uanset hvor dysfunktionel, den så er.

Når priserne i aften skal uddeles, kan det gå to veje, mener formanden.

- Der er to slags vindere i Cannes. Der er dem, der kommer ind fra venstre og gør noget helt fantastisk, der er fuldstændigt "cutting edge" men det sker også tit, at de gamle mestre bliver kronede. Og ikke altid for deres bedste film, men mere for lang tids tro tjeneste, forklarer han.

Skal det være en nyskabende instruktør, der løber med Guldpalmen, er tyske Maren Ades "Tony Erdman" et godt bud, mener Jacob Wendt Jensen.

- Den kan det, der er så fantastisk ved Cannes. Det er en film af en relativt ukendt instruktør, som bare leverer noget helt nyt. Og det er en film, de fleste vil kunne føle noget for, siger han.

Selv har vi Nicolas Winding Refn til at kæmpe om det prestigefulde trofæ med sin film "The Neon Demon". En film der i den grad har splittet anmelderne i Cannes.

- Refn siger jo selv, at hvis man ikke laver film, der deler vandene, så kan det være lige meget, og det er jo det, han har gjort fra starten. Han satser hele den kunstneriske butik, mener Jacob Wendt Jensen.

At det skulle blive til Guldpalmen for den danske instruktør, tvivler han på, men man skal ikke udelukke, at der kan være en eller anden pris til danskeren.

- Der kan godt være en instruktør-pris eller en teknisk pris. Det kunne man godt forestille sig. Nogle gange opfinder man særpriser, for eksempel for det visuelle udtryk. Det har juryformanden magten til, siger han.

/ritzau/

Dagens Gossip