Kritikere: Åbne lister vil gøre ekstreme imamer spændende

I bedste fald er aftalen om antiradikalisering effektløs. I værste fald vil den gøre ondt værre, lyder kritikken fra de partier, der står uden for aftalen.

Med aftalen indfører Venstre-regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og De Konservative en offentlig sanktionsliste, der skal forhindre udenlandske forkyndere, der tidligere har billiget terror eller antidemokratiske holdninger, i at rejse ind i landet.

Derudover vil aftalen gøre billigelse af visse strafbare handlinger som led i religiøs oplæring strafbare.

- Forbud er ikke den rigtige vej, hvis man skal bekæmpe ekstremistiske og fundamentalistiske holdninger, for holdninger forsvinder ikke, fordi man forbyder dem, siger politisk ordfører i Enhedslisten Pernille Skipper i en pressemeddelelse.

- I stedet risikerer man, at de bliver mere spændende og tiltrækkende, fordi de er forbudt.

Samme argument lyder fra Liberal Alliance og SF. Begge partier deltager i store dele af imamaftalen, men har valgt at stå uden for aftalen om de åbne lister.

- De mennesker, der står på en åben liste, risikerer at blive særligt interessante at komme i kontakt med for radikaliserede, siger udenrigsordfører Mette Bock (LA).

En bekymring, som SF-gruppeformand Jacob Mark deler:

- En åben liste med vage kriterier risikerer at udelukke de forkerte mennesker og i værste fald virke som en offentlig gabestok eller en martyrliste, som radikaliserede personer herhjemme vil bruge som inspiration, når de henter inspiration på nettet.

Hos Konservativ Ungdom er landsformand Andreas Weidinger "dybt rystet" over, at De Konservative er gået med i aftalen, som i hans optik vil stå som "en skamplet i den danske historie":

- Hvis vi i kampen mod radikalisering giver afkald på vores frihedsrettigheder, så skader regeringen, Konservative og de øvrige partier i aftalen mere end de hadprædikanter, de prøver at bekæmpe, siger han i en pressemeddelelse.

Nu skal aftalen omsættes til konkrete lovforslag, som efter planen fremsættes i Folketinget efter sommerferien.

/ritzau/

Dagens Gossip