Kritisk fransk journalist smidt ud af Kina

Skrevet af admin

31/12/2015
En fransk journalist har fået besked på at forlade Kina, hvor myndighederne ikke vil forlænge hendes pressekort efter nytår. Det sker, efter at journalisten har skrevet en kritisk artikel om styrets politik i den urohærgede provins Xinjiang i den vestlige del af landet.Den franske journalist Ursula Gauthier, som arbejder for det franske nyhedsmagasin L'Obs er den første journalist, som bliver tvunget til at forlade Kina i tre år, fordi myndighederne afviser at akkreditere hende igen.Udenrigsministeriet i Beijing siger, at Gauthier ikke længere må arbejde i Kina, fordi hun ikke har fremsat en offentlig undskyldning for en artikel, som hun skrev den 18. november.I artiklen "Efter angrebene på Paris er Kinas solidaritet ikke uden bagtanker" skriver den franske journalist kritisk om Kinas forsøg på at bekæmpe terror i Xinjiang, hvor der er spændinger omkring det muslimske mindretal uighurerne.Artiklen handler om de kinesiske sikkerhedsstyrkers drab på 28 personer fra en gruppe, som havde udført et blodigt angreb på en kulmine i september efter at have fået anvisninger fra "udenlandske ekstremister".Gennem de seneste år har Xinjiang været skueplads for adskillige blodige opgør mellem provinsens hankinesere og uighurerne, som mener, at de udsættes for systematisk diskrimination af det kommunistiske regime. I den kinesiske befolkning er der en vis forvirring over den angivelige harme, som artiklen fra franskmanden har vakt ifølge myndighederne.- Det kinesiske folks harme? Det ser ikke ud til at gælde mig. Jeg ved ikke engang, hvad der er sket, skriver en bruger på det sociale medie Weibo, en kinesisk pendant til Twitter.- Hvis I ikke viser os artiklen, kan vi jo ikke være vrede, påpeger en anden.Myndighederne siger, at Gauthiers artikel "åbent støtter terror".Gauthier, der har opholdt sig i Kina i seks år, sige, at hun modtog dødstrusler efter at have skrevet den. Hun siger, at avisen Global Times forvrængede hendes artikel, hvilket hun ikke vil undskylde for. I maj 2012 blev Melissa Chan, en journalist fra al Jazeera, tvunget til at forlade Beijing.

Dagens topnyheder

En fransk journalist har fået besked på at forlade Kina, hvor myndighederne ikke vil forlænge hendes pressekort efter nytår. Det sker, efter at journalisten har skrevet en kritisk artikel om styrets politik i den urohærgede provins Xinjiang i den vestlige del af landet.

Den franske journalist Ursula Gauthier, som arbejder for det franske nyhedsmagasin L'Obs er den første journalist, som bliver tvunget til at forlade Kina i tre år, fordi myndighederne afviser at akkreditere hende igen.

Udenrigsministeriet i Beijing siger, at Gauthier ikke længere må arbejde i Kina, fordi hun ikke har fremsat en offentlig undskyldning for en artikel, som hun skrev den 18. november.

I artiklen "Efter angrebene på Paris er Kinas solidaritet ikke uden bagtanker" skriver den franske journalist kritisk om Kinas forsøg på at bekæmpe terror i Xinjiang, hvor der er spændinger omkring det muslimske mindretal uighurerne.

Artiklen handler om de kinesiske sikkerhedsstyrkers drab på 28 personer fra en gruppe, som havde udført et blodigt angreb på en kulmine i september efter at have fået anvisninger fra "udenlandske ekstremister".

Gennem de seneste år har Xinjiang været skueplads for adskillige blodige opgør mellem provinsens hankinesere og uighurerne, som mener, at de udsættes for systematisk diskrimination af det kommunistiske regime.

I den kinesiske befolkning er der en vis forvirring over den angivelige harme, som artiklen fra franskmanden har vakt ifølge myndighederne.

- Det kinesiske folks harme? Det ser ikke ud til at gælde mig. Jeg ved ikke engang, hvad der er sket, skriver en bruger på det sociale medie Weibo, en kinesisk pendant til Twitter.

- Hvis I ikke viser os artiklen, kan vi jo ikke være vrede, påpeger en anden.

Myndighederne siger, at Gauthiers artikel "åbent støtter terror".

Gauthier, der har opholdt sig i Kina i seks år, sige, at hun modtog dødstrusler efter at have skrevet den. Hun siger, at avisen Global Times forvrængede hendes artikel, hvilket hun ikke vil undskylde for.

I maj 2012 blev Melissa Chan, en journalist fra al Jazeera, tvunget til at forlade Beijing.