Kroejer glæder sig over udsigten til at få krone lovliggjort

Skrevet af admin

21/04/2016

Dagens topnyheder

På Hvidsten Kro i Spentrup nær Randers er ejer Søren Fiil glad for at høre, at kulturminister Bertel Haarder (V) har fremsat et lovforslag, der skal gøre det muligt for blandt andet tidligere privilegerede kroer at bruge den danske kongekrone i deres logoer.

- Det er jeg selvfølgelig glad for. Kongekronen skal blive på de skilte, vi har, og på vores logo, som det altid har været, siger han.

­I december 2015 understregede Rigsarkivet, at et af skiltene på kroen var en del af bygningen og dermed var fredet, men at kroen ellers ikke måtte anvende kronen i sin markedsføring.

Det skete, efter at byretten i Viborg i december erklærede, at det ikke var lovligt, at Grønhøj Kro i Karup brugte den lukkede krone i dens logo, hvilket kroen indtil da havde gjort siden 1930.

Søren Fiil mener, at det er en del af den danske kulturarv at fortælle om de gamle kongelige kroer, der fungerede fra midten af 1600-tallet frem til 1912.

- De er jo også en del af den danske historie, siger han og påpeger, at kronen naturligvis ikke skal misbruges og optræde overalt på kroen, hvis lovforslaget bliver stemt igennem.

På Grønhøj Kro i Karup er kroejer Gergers Laigaard ligeledes glad for lovforslaget. Han glæder sig mest af alt til at få mulighed for at vise den lukkede kongekrone frem, som er indgraveret i en sten, der står uden for kroen.

Gergers Laigaard fik den lavet i 2014 for at ære sine tipoldefar, der købte kroen i 1864.

Lige nu er kongekronen dækket til af en sort plade.

Efter at byretten i Viborg erklærede, at det ikke var lovligt, at Grønhøj Kro brugte den lukkede krone i dens logo, skulle kroejeren betale seks dagbøder på hver 500 kroner.

Derudover blev han pålagt tvangsbøder fra 1. januar 2016, indtil han fjernede kongekronen fra kroens hjemmeside og fra stenen foran kroen.

Tidligere har kongeligt privilegerede kroejere haft tradition for at anvende kongekronen som symbol på den privilegerede status. Det har dog været ulovligt siden afskaffelsen af netop kongeligt privilegerede kroer i 1912.

Kulturminister Bertel Haarder vil på en række betingelser give denne særlige gruppe af kroer, foreninger og virksomheder lov til at anvende kongekronen.

/ritzau/