Kroejer skal fjerne kongekrone fra en sten og hjemmeside

Man må ikke uden videre bruge en lukket kongekrone i sit logo eller i sin markedsføring.

Det må en kroejer ved Viborg sande, efter at han tirsdag er blevet idømt seks dagbøder à 500 kroner.

Desuden skal han senest 1. januar fjerne den lukkede kongekrone fra sin hjemmeside og fra en sten, der står i kroens have. Ellers vil han blive pålagt tvangsbøder, indtil kongekronerne er fjernet.

Det skriver Retten i Viborg på sin hjemmeside.

Kroejeren er dømt efter en paragraf i straffeloven, der handler om den, der "på retsstridig måde benytter kendetegn eller dragt, som er forbeholdt dansk eller fremmed offentlig myndighed eller militærpersoner."

Retten mener ikke, at kroejeren havde vundet hævd på brugen af den lukkede kongekrone som kendetegn. Brugen af den kan heller ikke betragtes som et kulturminde, og derfor skal den fjernes.

Gregers Laigaard, der ejer kroen i Grønhøj, er stærkt utilfreds med byrettens dom.

- Jeg er utroligt skuffet over, at der ikke er mere fleksibilitet i den danske lovgivning, når man kan se, at det er et stykke dansk kulturarv, man er ved at nedlægge, siger han til dr.dk.

Han mener, at dommen gør de 113 kroejere, der bruger kongekronen i deres logo, fredløse.

- Nu er klapjagten gået i gang. Hvis en person ser sig sur på en kromand, kan han anmelde ham til Rigsarkivet. Bid for bid sletter man et stykke dansk folkekulturarv, siger Gregers Laigaard til dr.dk.

Den lukkede kongekrone er et statskendetegn og har siden 1912 været forbeholdt statsinstitutioner. Rigsarkivet beskytter brugen af den lukkede kongekrone og har ført sagen med påstand om misbrug af kronen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip