KRONOLOGI: Sådan er forløbet i Vestagers kommissærhøring

Skrevet af admin

17/09/2014

Mest læste i dag

Margrethe Vestager og de øvrige 26 kommissærkandidater skal om to uger til høring i EU-Parlamentet, der siden skal godkende eller forkaste den kommission, som den kommende formand, Jean-Claude Juncker, har sammensat.

Herunder følger en kronologi over høringsforløbet, som det ventes for den tidligere danske økonomi- og indenrigsminister, der er indstillet til posten som konkurrencekommissær:

25. september:

* Retsudvalget vurderer på baggrund af indsendte oplysninger fra kommissærerne, om der er interessekonflikt mellem deres privatøkonomi og det job, de skal varetage.

* Retsudvalget sender efterfølgende brev til de udvalg, som har ansvar for høringen - i Vestagers tilfælde økonomiudvalget - som tager disse oplysninger med i dets samlede vurdering af kandidaten.

26. september:

* Økonomiudvalget skal senest denne fredag modtage skriftligt svar fra Vestager på fem spørgsmål, som hun har haft 10 dage til at besvare.

* To af spørgsmålene skal være generelle om kandidaten, mens de tre øvrige er fagspecifikke møntet på posten som konkurrencekommissær.

* Margrethe Vestager skal kun besvare spørgsmål fra økonomiudvalget, selvom der ventes at være endnu et udvalg med ved den senere mundtlige høring.

2. oktober:

* Vestager er til mundtlig høring fra klokken 18 hos økonomiudvalget, formentlig med udvalget for indre marked og forbrugerbeskyttelse som såkaldt associeret udvalg.

* Både økonomiudvalget og udvalget for indre marked kan stille spørgsmål under høringen. De koordinerer inden høringen, hvor mange spørgsmål det associerede udvalg kan stille.

3. oktober:

* Økonomiudvalget evaluerer Vestagers høring skriftligt.

* Den endelige evaluering skal som udgangspunkt offentliggøres 24 timer efter høringen (altså 3. oktober), hvis ikke udvalget har bedt om yderligere oplysninger eller uddybning fra kandidaten.

* Kandidaterne bedømmes på baggrund af fem overordnede kriterier: "Almindelig duelighed", "europæisk engagement", "personlig uafhængighed", "viden om ansvarsområde" og "kommunikationsevner".

22. oktober:

* EU-Parlamentet stemmer om den samlede kommission. Afstemningen sker ved simpelt flertal, altså flere end halvdelen af medlemmerne.

1. november:

* Den nye kommission kan begynde arbejdet - hvis ellers tidsplanen holder.

Kilde: EU-Parlamentets pressetjeneste

/ritzau/