KRONOLOGI: Se forløbet omkring Dong-salget

2004:

* Den daværende VK-regering indgår sammen med Dansk Folkeparti, De Radikale, Socialdemokraterne og SF en bred politisk aftale om en børsnotering af Dong.

2008:

* Den buldrende finanskrise og uro på de danske og internationale aktiemarkeder får 21. januar den daværende finansminister, Lars Løkke Rasmussen (V), til at indstille børsnoteringen af Dong Energy - blot 16 dage før den planlagte børsintroduktion.

2013:

* Februar: Dong-ledelsen indleder en pengejagt, der skal skaffe seks til ni milliarder kroner ekstra i egenkapital efter præsentation af et årsregnskab med et underskud på fire milliarder alene i 2012.

* Samme dag genbekræfter samtlige forligspartier aftalen fra 2004 om at børsnotere Dong Energy. Dog fortsat med staten som hovedaktionær.

* September: Goldman Sachs, ATP og PFA giver et tilbud på køb af aktier i Dong Energy ud fra en samlet værdifastsættelse af Dong Energy på 31,5 milliarder kroner.

* Oktober: Finansministeriet når til enighed om vilkårene for et kapitalindskud i Dong Energy på i alt 11 milliarder kroner fra ATP, PFA Pension og Goldman Sachs. Samlet vil det give selskaberne en ejerandel på 26 procent.

* Cirka otte milliarder kroner kommer fra Goldman Sachs. Det giver den amerikanske investeringsbank en ejerandel på 19 procent og en række andre fordele som vetorettigheder i Dong Energys bestyrelse som et udtryk for "mindretalsbeskyttelse".

* Statens ejerandel på 81 procent vil, hvis aftalen gennemføres, blive reduceret med 21 procent.

* 12. december: Enhedslisten fremsætter et forslag i Folketinget om at trække aktstykket tilbage og opgive alle planer om at sælge dele af Dong til Goldman Sachs.

2014:

* Januar: Den politiske modstand mod valget af Goldman Sachs som ny medejer af Dong Energy vokser.

Dansk Folkeparti dropper sin hidtidige opbakning til aftalen, tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) går ud med en kraftig advarsel mod salget, og SF's landsledelse vedtager en udtalelse, der udtrykker bekymring over Dong-aftalen.

* 25. januar: Finansminister Bjarne Corydon (S) afviser et forslag fra fire danske pensionskasser om at træde til som investor i stedet for Goldman Sachs og holder fast i, at Dong-aftalen er den bedste løsning for Dong og for den danske stat.

* 28. januar: Finansministeren fastslår på et samråd indkaldt af Enhedslisten, at det vil være hasard at udsætte aftalen om frasalg af Dong, og at Goldman Sachs har afgivet det bedste tilbud.

* 29. januar: Samme dag, som der er demonstrationer i København og Aarhus mod frasalget af Dong til Goldman Sachs, holder SF krisemøde.

Kræfter i partiets indflydelsesrige landsledelse og helt ind i folketingsgruppen arbejder på at skaffe opbakning til en vedtagelse om, at SF ikke vil bakke op om regeringens aftale om frasalget. Det lykkedes dog ikke, og flere af SF's folketingspolitikere trækker sig i protest fra deres poster i timerne efter.

* 30. januar: SF's formand, Annette Vilhelmsen, meddeler, at hun trækker sig som formand, og at SF forlader regeringen.

Enhedslistens forslag om at droppe Dong-salget stemmes umiddelbart efter ned ved andenbehandlingen i folketingssalen.

Samme eftermiddag godkendes aftalen endeligt i Folketingets Finansudvalg. Det sker med et flertal bestående af regeringen (med SF, red.), Venstre og De Konservative.

2015:

* Dong Energy skal senest i begyndelsen af 2015 præsentere en køreplan frem mod en børsnotering inden 2018. Aktiemajoriteten vil dog stadig være på statens hænder efter dette.

(Kilder: Finansministeriet, Ritzau, Børsen, Berlingske og Jyllands-Posten)

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip