Kropskamera kan styrke borgernes tillid til politiet

Skrevet af admin

26/08/2014

Dagens topnyheder

Et lille videokamera på betjentens vest har på 12 måneder vendt op og ned på politiets arbejde i den amerikanske by Rialto i Californien med 100.000 indbyggere.

Siden det såkaldte kropskamera blev indført, er antallet af klagesager mod politiet faldet med 88 procent. I samme periode er politiets brug af magtanvendelse faldet med næsten 60 procent.

De amerikanske erfaringer vækker interesse for teknologien både hos politiet og politikere i Danmark, skriver Information.

- Når du taler om at putte et kamera på en person, så dikterer den menneskelige adfærd, at du passer på dit sprog og udviser din bedste opførsel. Samtidig tror jeg, det har påvirket borgerne. Hvis de ved, at du bærer et kamera, så vil de også opføre sig bedre, forklarer Rialtos politichef William A. Farrar ifølge National Review Online.

Flere amerikanere kræver nu kropskameraet indført på betjente i hele landet, efter at en sort teenager 9. august blev dræbt af politiskud i St. Louis-forstaden Ferguson.

Teknologien er "enormt spændende", mener Kirsten Dyrman, direktør for Den Uafhængige Politiklagemyndighed, der efterforsker borgerklager mod politiet:

- Det er meget imponerende tal fra Rialto, så det er klart noget, jeg vil kigge nærmere på. Rigtig mange af vores sager i dag er påstand mod påstand, så vi ender i en gråzone, siger hun til Information og fortsætter:

- Men når vi har videooptagelser fra for eksempel en mobiltelefon, kan vi ofte lave klokkeklare afgørelser. Det opbygger tilliden til politiet og hos de borgere, der klager.

I 2013 afgjorde Politiklagemyndigheden 418 straffesager, hvor 12 sager førte til tiltale mod en betjent. I 243 sager blev efterforskningen indstillet på grund af manglende beviser.

Men selv om kropskameraet kan hjælpe Politiklagemyndigheden med at opklare flere sager, er Rigspolitiet skeptisk.

- Spørgsmålet er, om udbyttet vil stå mål med de ressourcer, det kræver at investere i sådan et system, siger politidirektør Svend Larsen til avisen.

De gode erfaringer fra USA får nu flere partier i Folketinget til at melde sig klar til at teste kropskameraet i Danmark. De Konservative og Enhedslisten er positive, mens SF og DF vil gå endnu videre og foreslår, at man afprøver det i en politikreds i Danmark.

/ritzau/