Kulturminister trækker i land: Riis er ikke en nar

Kulturminister Bertel Haarder (V) kaldte torsdag den tidligere danske cykelstjerne Bjarne Riis for en nar, da kulturministeren deltog i et idrætstopmøde i Nordisk Råd i Aalborg.

Men ifølge Bertel Haarder var det en fortalelse, og søndag præciserede han sine ord og understregede, at han ikke mener, at Bjarne Riis er en nar.

- Der har været nordisk idrætstopmøde i Aalborg om bekæmpelse af matchfixing og doping. Jeg skulle sige klare ord, hvad DIF's formand Niels Nygaard var glad for.

- Jeg nævnte Bjarne Riis' Tour de France-sejr: "Der var folkefest i Tivoli, statsministeren kom og hyldede ham - og så viste det sig, at han var en nar."

- Det sidste var en fortalelse. Jeg mente, at han - og store dele af cykelsporten - havde holdt os for nar, hvad han jo også selv ærligt har indrømmet.

- Det betyder ikke, at han er en nar. Doping er dybt alvorligt, men ret skal være ret, skriver Bertel Haarder på Facebook.

Efter idrætstopmødet opfordrede Bertel Haarder alle danskere til at skamme sig, hvis en af landets sportsstjerner snyder.

- Vi kender alle til stoltheden, når danske sportsfolk har klaret sig godt, og tilsvarende bør vi skamme os kollektivt, hvis nogen prøver at vinde med snyd.

- Den fælles glæde skal modsvares af en fælles skam. Vi kan ikke klare alt med lovgivning, men vi skal have en mentalitet, hvor man ikke snyder, siger Haarder.

Han refererede her til Bjarne Riis, som i 1996 vandt Tour de France og senere i 2007 indrømmede at have brugt doping i sin karriere i en periode, der også omfattede 1996.

Og Bjarne Riis fik følgende ord med på vejen af kulturministeren:

- Vi var alle sammen glade, da Bjarne Riis vandt, og så skammede vi os, da vi bagefter fandt ud af, at han var en nar.

- Det var skamfuldt for os alle. Han blev hyldet, og vores statsminister holdt en tale for ham, men det viste sig, at han snød os.

Udtalelsen fik flere reaktioner.

Blandt andre skrev Bjarne Riis' søn Thomas Nybo Riis på Twitter, at "det er godt, der er nogen, der ved noget om cykling, som lige kan give os et indblik i, hvad der er ret og vrang".

Også den tidligere danske toprytter Michael Rasmussen, som også har indrømmet at have anvendt præstationsfremmende midler, kommenterede Bertel Haarders udtalelser:

- Kulturministeren udtaler sig tydeligvis om en .......ja, kultur, han ikke kender til. Det er en ommer, skrev Michael Rasmussen på Twitter.

/ritzau/

Dagens Gossip