Kulturministeren drilles på første dag med ny kanon

Det er egentlig meningen, at den nye Danmarkskanon skal tydeliggøre og formidle samfundets kulturarv.

Efter den første dag, hvor det har været muligt at komme med bidrag, har der være knap så lødige forslag blandt de lødige.

Eksempelvis har bidragyderne via sociale medier og hjemmesiden danmarkskanon.dk foreslået røde pølser, klaphatten, det momsfrie Jylland, forkærlighed for kanoner, og at fodgængere altid placerer sig i midten på rulletrapper.

- I dag har vi åbnet for landsindsamlingen af forslag til min Danmarkskanon. Men der er nogle, der driller og foreslår røde pølser, X Factor og drukkultur og den slags, skriver kultur- og kirkeminister Bertel Haarder (V) på sin Facebook-side i et råb om hjælp.

Der har dog også være bidrag i den mere seriøse afdeling, som eksempelvis højskolebevægelsen, sammenhængskraften, det moderne gennembrud og frisind.

Alle forslag vil til efteråret blive udvalgt af særligt udpegede videnspersoner til en bruttoliste. Den sendes derefter til digital folkeafstemning.

I forbindelse med lanceringen sagde Bertel Haarder, at han håber, at så mange som muligt vil bidrage.

- Det er vigtigt, at vi er bevidste om vores kulturelle identitet, fordi den fortæller, hvem vi er, hvorfor vi lever, som vi gør, og hvorfor der er værdier, vi ikke kan gå på kompromis med.

- Vi svigter vores børn, hvis de ikke kender til de kulturelle lag, der har formet os. Og vi svigter også dem, som kommer til os udefra ved ikke at være kulturelt tydelige, sagde han.

Daværende kulturminister Brian Mikkelsen (K) lancerede en lignende kanon i 2004. Og ti år efter stod Dan Jørgensen (S) som fødevareminister bag en slags kanon for at finde den danske nationalret.

Det blev stegt flæsk.

/ritzau/

Dagens Gossip