Kun 17 personer stod bag de fleste bankkrak

Finanskrisen har mange faddere. Men en lille gruppe på i alt 17 personer må siges at have at have et særligt ansvar for en stor del af de krak, der er sket i den finansielle sektor i Danmark.

I løbet af de seneste fem år er i alt 62 pengeinstitutter forsvundet på det danske finansielle landkort, heraf er 19 direkte blevet tvunget til at lukke eller lade sig overtage, fordi de ikke levede op til Finanstilsynets kapitalkrav, og 12 af bankerne er blevet overtaget af bankernes skraldespandsselskab, Finansiel Stabilitet.

Nu viser en opgørelse fra Finansiel Stabilitet - som optræder i Rangvid-rapporten - at en lille gruppe på i alt 17 personer ved udgangen af 2007 samlet havde lån for 21,1 milliarder kroner i de 12 krakkede banker. 

Enormt store udlån til 17 personer

Det svarer til, at bankerne i gennemsnit havde ydet 14,1 procent af deres samlede udlån til én eller flere af de 17 personer.

»Hver af enkeltpersonerne i opgørelsen havde således personligt, eller gennem forskellige selskaber, i gennemsnit lånt mere end 1 mia. kroner på tværs af de pengeinstitutter, som er overtaget af Finansiel Stabilitet. Dertil kommer de lån, som denne personkreds måtte have haft i andre pengeinstitutter,« lyder det i rapporten.

De store engagementer har været svære at identificere for Finansiel Stabilitet, fordi de var fordelt på i alt 1700 selskaber.

Der er dog også stor forskel på, hvor store udlån bankerne havde »ude at hænge« hos den pågældende personkreds. For både Amagerbanken og Roskilde Bank drejede det sig dog om over 20 procent af bankernes samlede udlån.

Det betød, at bankerne blev meget sårbare for tab, da flere af de 17 personer kom i økonomiske vanskeligheder i løbet af krisen.

»Der er generelt tale om meget store gennemsnitlige nedskrivninger i institutterne for lån ydet til den mindre personkreds. I perioden 2008-2011 er der foretaget nedskrivninger for knap 16 milliarder kroner på udlån med tilknytning til den identificerede personkreds,« lyder det i rapporten. 

De kunne være på listen

Finansiel Stabilitet sætter i sin opgørelse ikke navne på 17 personer, men det fremgår af Rangvid-rapporten, at der i høj grad er tale om ejendomsspekulanter.

»Der har været tale om store engagementer, der efterfølgende har medført store nedskrivninger, særligt indenfor fast ejendom og ejendomsudvikling.« lyder det.

En sikker kandidat til listen må være ejendomsspekulanten, Kenneth Schwartz Thomsen, der med en kreditramme på mere end en milliard kroner var den største kunde i Roskilde Bank. Den tidligere rigmand er netop blevet idømt fem års ubetinget fængsel samt en bøde på over 55 millioner kroner for skattesvindel.

Et andet godt på listen over de 17 personer er ejendomsspekulanten Carsten Leveau, der gik konkurs med selskabet Centerplan. Han gik angiveligt konkurs, da Roskilde Bank krævede 800 millioner kroner tilbage, som han havde lånt.

Også ejendomsmatadoren Steen Gude, der stod bag Stones Invest kunne godt befinde sig på listen. Han gik konkurs i 2008, da Roskilde Bank eftersigende havde 600 millioner kroner til gode i selskabet.

Den tidligere bokser og investor Hans Henrik Palm kan også meget vel have været en del af den famøse 17 personers gruppe. Hans konkurs kostede både Amagerbanken og Roskilde Bank enorme beløb.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip