Kun Ban Ki-moon flyver så dyrt som Løkke

Det er "et enkeltstående tilfælde" i international sammenhæng, at Lars Løkke Rasmussen har haft mulighed for at flyve på første klasse som formand for organisationen Global Green Growth Institute (GGGI).

Det er kun FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, eller hans stedfortræder, der gør Løkke kunsten efter, oplyser udviklingsminister Christian Friis Bach (R) på et åbent samråd om GGGI.

- Vi har i lyset af debatten om formandens rejseregler og brug heraf taget en runde, hvor vi har set på en lang række internationale organisationer, som vi støtter. Der må jeg bare sige, at de rejseregler og formandens brug heraf har været et enkeltstående tilfælde.

- I FN-systemet er det kun FN's generalsekretær, der kan rejse på første klasse, og det første lag under ham i tilfælde af, at de varetager særlige ceremonielle funktioner på vegne af generalsekretæren, siger Christian Friis Bach, som tilføjer, at det skyldes "sikkerhedsforhold".

Derudover er man i Udenrigsministeriet kun stødt på én anden dansk-støttet international organisation, som tillader rejser på første klasse. Det er FN's verdenssundhedsorganisation, WHO, hvor generaldirektøren ifølge reglerne godt må flyve på første klasse.

Men de regler bliver ifølge Christian Friis Bach ikke anvendt, og der rejses ikke på første klasse.

- Så det har været et enkeltstående tilfælde. Og det er vigtigt for mig at sige, at vi ønsker ikke at bruge danske bistandsmidler på den måde, og vi står vagt om, at vores penge bliver brugt ansvarligt, siger han.

Udviklingsministeren slår samtidig fast, at han ikke har været tilfreds med Lars Løkke Rasmussens luksuriøse rejser, og at han er glad for, at Løkke efterfølgende har beklaget.

- Vi er altid glade for at have danskere i spidsen for internationale organisationer. Det er noget, vi er meget glade for, og det er en helt generel ting.

- Er der så områder, hvor vi ikke har været tilfredse med formanden? Ja, det er der. Vi har ikke været tilfredse med hans brug af rejsereglerne. Det kan jeg sige relativt tydeligt, at det har vi ikke været.

- Det er ikke den måde, vi ønsker at bruge danske bistandsmidler på. Derfor har jeg også været glad for, at formanden har skabt åbenhed omkring det, har beklaget det og taget initiativ til at ændre rejsereglerne, siger Christian Friis Bach.

/ritzau/

Dagens Gossip