Kun få asylansøgere vælger at bo uden for asylcentre

14 ansøgninger er blevet behandlet, og kun tre af asylansøgerne har fået tilladelse. Afslagene skyldes blandt andet, at der var tale om ufaglærte job, der lå langt under det danske lønniveau, eller at ansøgeren havde forladt Danmark i mellemtiden, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Da Socialdemokraterne, De Radikale og SF fik magten for to år siden, lagde de i deres regeringsgrundlag op til »en mere human tilgang i asylpolitikken« og skrev blandt andet, at asylansøgere »skal have mulighed for at arbejde og bo uden for asylcentrene«.

Ændringen trådte i kraft den 2. maj, og asylansøgere må nu bo og arbejde uden for centrene, hvis de har opholdt sig mindst et halvt år i Danmark og lover at samarbejde med myndighederne.

Omkring 3.000 ud af 6.000 indkvarterede asylansøgere har været i Danmark over et halvt år.

Chef for Brovst Asylcenter, Thorkild Poulsen, har fra start set på jobordningen med skepsis.

»Jeg har aldrig rigtigt troet på den ordning. Når man kigger på deres kvalifikationer, er der for eksempel mange, der ikke kan det latinske alfabet,« siger han.

Modtagelsen er mere blandet, når det gælder den anden del af asylordningen – muligheden for at bo uden for centrene. Udlændingestyrelsens seneste tal er fra den 10. juli, da ordningen var to måneder gammel, hvor ingen havde søgt om udflytning.

Brovst Asylcenter melder nu, at 50 til 60 familier har søgt om at flytte ud. I Røde Kors Center Jelling er det kun to familier ud af 700 personer.

I Hanstholm Asylcenter har fem til seks personer ud af 480 søgt om at flytte ud, skriver avisen. Når tallet ikke er større, skyldes det ifølge centerchef Lars Andersen blandt andet, at der er gode faciliteter på værelserne. Det skyldes imidlertid også, at mange afviste asylansøgere ikke ønsker at samarbejde, da det betyder, at de skal medvirke til deres egen hjemsendelse, siger han:

»De er bange for, at Taleban kommer og beder om en af familiens sønner, eller at de skal til Somalia, hvor det er svært at finde mad. Følelsesmæssigt kan jeg godt forstå dem«.

Foreningen Asylret er imod samarbejdskravet, siger talsmand Said Parvin til Morgenavisen Jyllands-Posten:

»De danske myndigheder presser asylansøgerne til at vælge mellem pest og kolera. Hvis de ikke skriver under, skal de leve under elendige vilkår. Men hvis de skriver under, skal de frivilligt sendes ud«.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip