Kun få borgere har bedt om tjek hos PET

Skrevet af admin

31/08/2014

Dagens topnyheder

Siden årsskiftet har borgerne haft ret til at få undersøgt, om de to efterretningstjenester uberettiget behandler oplysninger om dem.

Indtil nu har cirka 10 benyttet sig af tilbuddet om at få besked.

Det oplyser formanden for Tilsynet med Efterretningstjenesterne, landsdommer Ulla Staal, til Ritzau.

Hun er dog ikke overrasket over det forholdsvis beskedne antal henvendelser.

- Det passer meget godt med min forventning, siger Ulla Staal. Hun tilføjer, at tilsynet i disse sager ikke har pålagt Politiets Efterretningstjeneste eller Forsvarets Efterretningstjeneste at slette oplysninger.

Den nye mulighed, som kaldes en indirekte indsigtsordning, har fungeret siden 1. januar, da tilsynet kom til verden og afløste Wamberg-udvalget.

I den offentlige debat er tilsynet blevet kaldt en tandløs vagthund, men den beskrivelse får ingen nik fra formanden.

- Der er i høj grad tale om en mere intens kontrol end tidligere, siger Ulla Staal.

- Flere dage om ugen er tilsynets sekretariat til stede hos de to tjenester, fortæller hun om arbejdet.

Kontrollørerne skal finde ud af, hvordan de hemmelighedsfulde myndigheder håndterer oplysninger om personer - og om reglerne bliver overholdt.

Men det er langt fra ligetil. Tilsynets medarbejdere skal lære at lede, når de dykker ned i efterretningstjenesternes svært tilgængelige it-landskaber.

Og det må de kun, fordi de er blevet godkendt til det højeste sikkerhedsniveau - "yderst hemmeligt."

- Det er et tidskrævende arbejde, og det er ikke helt enkelt. Tjenesterne har flere forskellige systemer, og man kan ikke bare trykke på en knap og få samtlige oplysninger om en person frem, forklarer Ulla Staal.

Et it-firma er bestilt til at skabe redskaber til brug for kontrollen, men tilsynet har allerede opdaget fejl.

- I forbindelse med stikprøvekontrol af nye slettefrister for PET har vi i flere tilfælde konstateret, at der var oplysninger, som burde være slettet. Og det har man erklæret sig enig i, fortæller Ulla Staal.

Hvor Wamberg-udvalget skulle godkende nye registreringer af borgere, er tilsynets rolle anderledes. Den nye vagthund har ikke medansvar for PET's beslutninger - men skal udelukkende føre en bagudrettet kontrol.

Folketinget har vedtaget, at tilsynet ikke skal kontrollere konkrete efterforskninger, brug af agenter, aflytninger og samarbejdet med udlandet generelt.

/ritzau/