Kun få indvandrere på kontanthjælp er klar til job

Skrevet af Kristine Bugbee

05/07/2015
Polfoto

Mest læste i dag

Kun syv ud af 100 indvandrere på kontanthjælp vurderes jobparate.

Det viser en opgørelse, som Beskæftigelsesministeriet har udarbejdet til Folketingets udvalg for udlændinge og integration, skriver Søndagsavisen.

Til sammenligning vurderes det, at knap hver fjerde af alle personer på kontanthjælp, inklusive indvandrere, er klar til et arbejde.

Når personer vurderes jobparate, betyder det, at de ifølge kommunen er i stand til at tage et arbejde, hvis de bliver tilbudt et.

Dansk Erhverv og Dansk Arbejdsgiverforening mener, at alt for mange indvandrere fejlagtigt vurderes til ikke at kunne tage arbejde, selvom sandheden er en helt anden.

De oplever, at mange sorteres fra på grund af dårlige danskkundskaber.

- Man kan sagtens sende mange udlændinge ud i job, selvom de ikke kan dansk. Vi har mange udlændinge, der kommer hertil og arbejder fra østlande uden at kunne sproget, siger Stine Pilegaard Jespersen, underdirektør i Dansk Erhverv, og fortsætter:

- Hvis man sender folk ud i praktik eller jobs med det samme, kan de lære sproget undervejs. I stedet parkeres de på et treårigt integrationsforløb, som placerer udlændingene langt fra arbejdsmarkedet, forklarer hun til Søndagsavisen.

Lars Larsen, partner i konsulentfirmaet LG Insight, som ofte arbejder for danske kommuner, forklarer, at cirka hver tredje indvandrer på kontanthjælp har enten psykiske eller fysiske lidelser. Derfor bliver de sorteret fra.

- Desuden vælges mere end halvdelen fra på grund af sprog. Her må vi se i øjnene, at kommunernes integrationsindsats simpelthen er organiseret forkert, siger han.

- Nogle kommuner, for eksempel Vejle, har fået succes med at sende 34 procent af deres indvandrere i job, inden de har været her et år. Mange kommuner har en kæphest med sproget, men det er forkert. Man kan jo se, at østeuropæere sagtens kan tage arbejde i Danmark, siger han.

Kommunernes Landsforening mener ikke, at de danske integrationsforløb parkerer indvandrere på forsørgelse.

- Det er ikke rimeligt at sige. Det er sandt, at vi har forløb på op til tre år. Men det inkluderer virksomhedspraktik og kontakt til jobmarkedet, siger chefkonsulent Birger Mortensen fra Kommunernes Landsforening.

Læs også: Flygtningehjælpen: Flygtninge forventer at arbejde