Kun få kan stilles til ansvar for svenske uroligheder

Sådan lyder forklaringen på, at svensk politi har været nødt til at droppe langt de fleste anmeldelser, som politiet modtog under optøjerne i og omkring hovedstaden tilbage i maj.

Ifølge Sveriges Radio er 367 af de 410 anmeldelser blevet opgivet, mens kun én er blevet dømt for at have brændt biler af. To har fået bøder for henholdsvis at have været narkopåvirket og have båret en tåregasspray, og en sidste venter på sin retssag, hvor han står tiltalt for brud på knivloven.

Endelig er 13 afsluttede efterforskninger afleveret til anklagere, som skal vurdere, om der skal rejses tiltale, og 26 undersøgelser er fortsat i gang.

Under urolighederne, som begyndte i Husby 19. maj om aftenen, blev der kastet med sten og brændt omkring 150 biler af, mens der også blev sat ild til bygninger. Optøjerne spredte sig til flere områder ved og i Stockholm og varede omkring ti dage.

Talsmand for Stockholms Politi Lars Byström forklarer, at politiets opgave har været at agere hjælpere for brandvæsnet.

»Vores hovedopgave, når det blev allermest hektisk, var at sørge for, at redningstjenesterne kom igennem, så de kunne slukke brandene,« siger han til nyhedsbureauet AFP.

Selv om beboerne i de uroplagede områder var gode og villige til at hjælpe, har det været svært at udpege gerningsmændene, som ofte kom fra andre områder for at tage del i optøjerne, forklarer politiets talsmand og understreger, at de tekniske spor ligeledes er få, når man »kun har en afbrændt bil at gå efter«.

Dagens Gossip